Maa, ilma ja me  – kaikki vaikuttaa kaikkeen

Pientä uudistusta blogin sisällössä

Blogi on elänyt hiljaiseloa toisaalta kirjoittajan kiireen takia, toisaalta sisällön uudistamispohdinnan vuoksi. Saamme eri medialähteistä monenlaista tietoa siitä, miten elää ympäristöystävällisesti ja toisaalta on tarjolla myös uutisia siitä, mikä innovaatio milläkin elämän alalla ottaa nyt luonnon entistä paremmin huomioon. Pohdintaa onkin aiheuttanut se, onko mielekästä toistaa samoja asioita tässä(kin) blogissa, vaikka tärkeitä asioita ne ovatkin.

Oma polkuni on tällä hetkellä kulkemassa työn ja opintojen puolesta luonnon hyvinvoinnin kautta ihmisten hyvinvoinnin pariin. Niinpä blogin sisällössä tämä tulee näkymään siinä, että kirjoituksissa tullaan aiempaa enemmän tarkastelemaan luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin keskinäistä vuorovaikutusta. Me ihmiset emme ole erillisiä luonnosta, vaan yksi osa sitä, mikä toisinaan tuntuu arkiajattelussamme unohtuvan. Hahmotamme itsemme luonnon ulkopuolelle ja luontona näemme vain vaikkapa metsän tai puiston eläimineen. Kaikki on kuitenkin sidoksissa kaikkeen. Ympäristön tila vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, ja toisaalta ihmisten hyvinvointi vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaiset voimavarat meillä on ottaa ympäristö huomioon.

Yksilön hyvinvointi muodostuu mm. hyvästä terveydestä ja sosiaalisista suhteista sekä itsensä toteuttamisen mahdollisuudesta. Yksilön hyvinvointi on sidoksissa eri ryhmien ja yhteisöjen sekä yhteiskunnan ja globaalitason hyvinvointiin. Hyvinvointi on kestävää, kun siihen pyritään luonnon kantokyvyn rajallisuus huomioiden. On siis syytä toimia kestävästi, jotta hyvinvointi ja ylipäätään elämä maapallolla säilyisi. On tunnistettava sosiaaliset paineet ja pohdiskeltava arvoja, jotta toimintamme veisi oikeaan suuntaan. Esimerkiksi voimme pohtia, onko jatkuva talouskasvu paras keino lisätä ihmiskunnan ja luonnon hyvinvointia. Tähän mennessä talouskasvu on tarkoittanut huimaa vauhtia kasvanutta materiaalien kulutusta ja luonnonvarojen käyttöä, mikä on johtanut nykyisiin ympäristökriiseihin.

Pienestä sisältöpainotuksen muutoksesta huolimatta tämän blogin pyrkimyksenä on edelleen havainnollistaa, miten monenlaisissa asioissa ja yhteyksissä voimmekaan huomioida ympäristön. Kun pidämme huolta luonnosta, huolehdimme myös itsestämme. Ja kun huolehdimme itsestämme, huolehdimme myös luonnosta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.