Vähemmän valosaastetta

Keskustelu energian säästämisestä, sähkön yhä kalliimmasta hinnasta, mahdollisesta sähköpulasta ja sähkökatkoksista käy kuumana. Esimerkiksi kauppaketjut suunnittelevat mainosvalojensa sammuttamista öiseen aikaan. Motiva puolestaan on päivittänyt sivuilleen mm. kausi- ja jouluvalojen sähkönkulutuksesta ja käytön kustannuksista tietopaketin. Energiansäästö ja fossiilisista polttoaineista irtautuminen ovat ympäristön kannalta hienoja asioita, mutta valaistuksen kohtuullistamisessa hienoa on lisäksi valosaasteen vähentäminen.

Valosaasteella tarkoitetaan turhaa ja liian voimakasta valaistusta pimeään aikaan, toisin sanoen se on haitallista öisen ajan keinovalaistusta. Valaistus on pimeänä aikana tietysti tärkeää turvallisuuden kannalta, mutta yhä enemmän ympäristössämme on keinovaloja muistakin kuin turvallisuussyistä. On paljon myös valaistusta joka suuntautuu tai heijastuu horisontin yläpuolelle. Valosaasteen takia emme esimerkiksi kaupunkialueilla pysty näkemään tähtitaivasta kirkkaana, vaikka taivas olisi täysin pilvetön. (Tätä klikkaamalla pääset tutkimaan interaktiivista maailmankarttaa, josta käy ilmi valosaasteen huolestuttava määrä.)


Valolla, siis myös keinovalolla, on vaikutusta ihmisten, eläinten ja kasvien hyvinvointiin. Voidaksemme hyvin tarvitsemme pimeitä öitä ja valoisia päiviä. Pimeän ajan valosaaste sekoittaa vuorokausirytmiämme. Pimeähormoni melatoniiinin tuotanto saattaa keinovalon myötä häiriintyä. Myös sairastumisenriski saattaa suurentua. On epäilty, että keinovalaistus lisäisi riskiä sairastua mm. rintasyöpään. Nimittäin geenit, jotka käynnistävät ja sammuttavat melatoniinin erityksen, todennäköisesti myös säätelevät solujen kasvua. Liiallinen valoisuus voi vaikuttaa haitallisesti myös pesintään, lisääntymiseen ja liikkumiseen. Valosaaste on pahinta yöaktiivisille eläimille. Ja yöaktiivisia eläinlajeja on paljon: selkärankaisista eläimistä noin kolmasosa ja selkärangattomista eläimistä yli 60 prosenttia!

Valosaastetta voidaan vähentää kohtuullistamalla valaistusta. Parempi suunnittelu (heijastumisten minimointi kallistuskulmilla ja epäsuoraan valaisevien valaisimien vähentäminen sekä ylimitoitetusta valaistuksesta pois pyrkiminen), liiketunnistimien ja automaattikatkaisimien suosiminen ja yksinkertaisesti tarpeettomien valojen sammuttaminen ovat valosaasteen vähentämisen kannalta tärkeitä tekoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.