Ympäristöjalanjälki paljastaa vihreyden

Ympäristöjalanjälki (Product / Organisation Environmental Footprint) on Euroopan komission kehittämä laskentamenetelmä, jonka on tarkoitus olla yhtenäinen eurooppalainen mittari ympäristövaikutusten arviointiin. Ympäristöjalanjälkimittarin on siis tarkoitus helpottaa tuotteen tai organisaation ympäristövaikutuksien arviointia. Sen avulla pyritään lisäämään Euroopan markkinoiden läpinäkyvyyttä, tuomaan ympäristötieto lähemmäksi asiakkaita ja lisäämään yritysten kilpailuetua. Ympäristöjalanjäljen laskentamenetelmä ottaa huomioon tuotteen tai organisaation koko elinkaaren luonnonvarojen hyödyntämisestä alkaen aina jätteiden hallintaan saakka. Menetelmässä huomioidaan yhteensä jopa 16 ympäristövaikutusluokkaa, esim. hiilidioksidipäästöt, vedenkulutus sekä vaikutus otsonikerrokseen ja rehevöitymiseen.

Ympäristöjalanjäljen kehitystyön pilottivaihe kesti neljä vuotta, ja se päättyi marraskuussa 2018.  Euroopan komissio testasi yhdessä noin 300 yrityksen ja muun organisaation kanssa ympäristöjalanjäljen laskentamenetelmää. Tämän lisäksi on kehitetty ohjeet yli 20 tuoteryhmälle sekä erityyppisille organisaatioille. Poliittisten päätösten aika ympäristöjalanjäljen käyttöönotosta on käsillä nyt, kun Euroopan komission uusi kokoonpano on aloittanut toimintansa.

Tulevaisuudessa ympäristöjalanjälkimenetelmä saattaa muuttaa tavaroiden ja palveluiden ympäristövaikutuksia käsittelevää viestintää sekä sitä, miten ympäristövaikutustiedolla kilpaillaan markkinoilla. Saattaa myös olla, että (vain) ympäristöjalanjälki katsotaan virallisesti hyväksyttäväksi menetelmäksi todeta tuotteiden tai organisaatioiden ympäristöystävällisyys. Ympäristöjalanjäljen myötä pitäisi siis olla entistä helpommin arvioitavissa ostopäätöstemme kestävyys ja ympäristövaikutukset. Toivottavasti ympäristöjalanjäljen laajan käyttöönoton myötä myös tahalliset ja tahattomat viherpesut saadaan minimoitua.

green footprints

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.