Vanhan trikoovaatteen uusi elämä

Pinttyneen tahran turmelema t-paita, puhki kuluneet legginssit, kulahtanut trikoopyjama… Vaatekaapista löytyy aika ajoin vaatteita, jotka ovat muuttuneet käyttökelvottomiksi. Nämä vaatteet eivät kelpaa vaatekeräyslaatikoihin (esim. UFF, Pelastusarmeija, SPR), eikä mahdollinen tekstiilijätekeräyskään ole näille kelvottomille vaatteille toimiva kierrätystapa.

Useat nykyvaatteet, siis muutkin kuin halpaketjujen vaatteet, ovat valitettavan lyhytikäisiä ja heikkolaatuisia. Tekstiilien lyhytikäisyyden yksi syypää on elastaani, jota on laitettu kovin moneen vaatteeseen. Elastaani on ongelmallinen myös kierrätyksen kannalta, sillä sitä ei pystytä kierrättämään uudeksi kuiduksi. Tekstiilijätekeräyksiin laitetut elastaania sisältävät vaatteet päätyvät siis toistaiseksi suoraan polttojätteen joukkoon.

Käytöstä poistetuille trikoovaatteille voi antaa kuitenkin uuden elämän ensin käsityömateriaalina ja sitten hyödyllisenä kodin tekstiilinä. T-paidat voivat muuntua vaikkapa patalapuiksi, matoiksi, istuinalustoiksi, säilytyskoreiksi – vaihtoehtoja on niin paljon kuin mielikuvitusta riittää!

kuteista virkattu

Miten se tapahtuu?

Vanha trikoovaate leikataan terävillä saksilla noin sentin levyiseksi kuteeksi. Esimerkiksi täältä voi katsoa vinkkiä kuteiden leikkaamiseen. Leikatut kuteet keritään rullalle.

Virkkaamiseen tarvitaan paksu virkkuukoukku: noin 7–10 mm kokoinen, materiaalin ja käsialan mukaan. Kokematonkin virkkaaja oppii helposti virkkaamaan yksinkertaisia perusmalleja. Ja niitähän riittää. Laittamalla netin hakukoneeseen hakusanoiksi esimerkiksi ”virkkaa kuteesta” pääsee hyvin alkuun.

virkkuukoukut

Kun oma koti alkaa täyttyä trikoovirkkauksista, tai jos käsitöiden tekeminen ei yhtään innosta, voi päätyä toiseenkin ratkaisuun, joka on tekstiilien kierrätyksen kannalta hyvä: elastaania sisältävien vaatteiden oston välttäminen. Tekstiilien kuitukierrätys onnistuu silloin, kun luonnonmateriaaleihin ei ole yhdistetty elastaania.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.