Pöpöt pois pinnoilta myrkyttömästi

Kodin siivous kuuluu arkeen. Flunssakautena, vatsataudin jyllätessä ja koronavirustakin torjuessa kodin pintojen (ovenkahvat, vetimet, hanat yms. mukaan lukien) pyyhkimiseen kannattaa kiinnittää normaalia enemmän huomiota. Lian räjäyttäviä superpesuaineita ei kuitenkaan tarvita mihinkään. Kotisiivouksessa varsin pätevä pesuaine on myrkytön ja ympäristöystävällinen väkiviinaetikka.

Vaikka etikat löytyvät kaupan pesuainehyllyn sijasta elintarvikkeiden joukosta, se ei tarkoita, että etikka olisi pesuaineena kehno ja tehoton. Etikka on nimittäin siivouksessa oikea tehotuote. Se todella puhdistaa, vaikkei myrkkyjä sisälläkään. Mitään desinfioivia tehokemikaaleja ei kodin siivouksessa ole siis tarpeen käyttää!

pesuaineita

Markkinoilla on monenlaisia etikoita. Etikan nimi vihjaa, mistä se on valmistettu: Väkiviinaetikan raaka-aine on ohra, josta on ensin valmistettu alkoholikäymisen ja tislauksen tuloksena väkiviinaa ja joka sitten on muutettu etikkahappobakteerien avulla väkiviinaetikaksi. Viinietikatkin on valmistettu käymisprosessin avulla, mutta niiden raaka-aineena on viini. Jos pullossa lukee pelkkä etikka, on pullon sisältö valmistettu ilman käymisprosessia etikkahappoa laimentamalla. Tällaisen etikan alkuperäinen raaka-aine on maaöljy. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota, sillä maaöljyhän ei ole uusiutuva luonnonvara.  Järkevintä ja ympäristöystävällisintä onkin valita kotimainen väkiviinaetikka.  Se on puhtainta, eikä siinä ole allergeeneja tai värjääviä aineita.

Etikoita

Vedestä ja väkiviinaetikasta voi sekoittaa kodin yleispuhdistusaineen, jota voi käyttää pintojen pyyhkimiseen. Sopiva suhde ainesosille on yksi osa väkiviinaetikkaa ja yhdeksän osaa vettä. Etikka kannattaa laimentaa kylmään veteen, sillä kuumaan veteen laimennettaessa etikka haihtuu ja menettää tehoaan.

Pintojen pyyhkimisen lisäksi väkiviinaetikan avulla pystyy poistamaan tehokkaasti esimerkiksi keittiössä olevan rasvaisen lian. Etikka on pätevä pesuaine myös vessanpyttyyn: tehokas desinfiointi tapahtuu suihkuttamalla koko pytty laimentamattomalla väkiviinaetikalla. Puolen tunnin vaikutusajan jälkeen pytty huuhdellaan ja kuivataan.  Myös roskis ja jätteiden lajitteluvaunu kannattaa puhdistaa ja raikastaa väkiviinaetikalla. Etikkakäsittely pitää hajut loitolla.

Koska väkiviinaetikka on hapanta, sillä ei kannata pyyhkiä pintoja, jotka ovat materiaaliltaan polyakrylaattia, marmoria, kalkkikiveä tai emalia.  Älä myöskään käytä laimentamatonta etikkaa kaakeli- ja silikonisaumoihin – tai muista ainakin huuhdella se huolellisesti pois.

2 vastausta artikkeliin “Pöpöt pois pinnoilta myrkyttömästi

  1. Mielenkiintoista, että vedestä ja väkiviinaetikasta voi jo sekoittaa yleispuhdistusaineen. Olen itse kokeillut usein väkiviinaetikkaa ja ruokasoodaa lavuaariin onnistuneesti mutta en ole tiennyt muita käyttömahdollisuuksia. Täytyy kaveriltani Rovaniemellä kysyä asiasta. Hänellä käy ajoittain siivouspalvelu. Heillä on varmasti myös omia vinkkejä väkiviinaetikan käyttöön. Hyvää kesän odotusta!

    Tykkää

  2. Kiitos kommentistasi! Sellainen vinkki vielä, että miellyttävämmän tuoksun etikkapuhdistusaineeseen saa, kun ennen pesuaineliuoksen valmistamista liottaa etikassa kuukauden ajan luomusitruunan kuoria.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.