Take away kestävämmällä tavalla

Take away -kulttuuri on arkipäiväistynyt. Se näkyy tienpientareilla: katujen kulkijat ovat heitelleet maahan pikaruokakääreitä ja erityisesti kannellisia kertakäyttömukeja. Se näkyy myös kahviloissa, huoltamoilla ja kioskeilla: missäpä ei olisi mahdollisuutta ostaa kahvia mukaan kannellisessa kartonkimukissa!

roskia
Ympäristön kannalta kertakäyttömukista juotava take away -kahvi ei ole kovin järkevä tapa kahvin nauttimiseen. Ensinnäkin puukuidusta ja muovista kannattaa valmistaa kestävämpiä tuotteita  kuin kertakäyttöisiä kahvimukeja, joita ei todennäköisesti tarvita noin viittä minuuttia kauempaa. Lisäksi se, mihin kertakäyttömuki kahvihetken jälkeen päätyy, ei myöskään tue take away -kahvittelun kestävyyttä: joku heittää lennossa mukin kansineen kadun varteen ja roskastaa näin ympäristöä. Säntillisempi sulloo mukin roskikseen, josta se kulkeutuu poltettavaksi jätteenpolttolaitokseen jättäen ympäristöön jälkensä savuna ja tuhkana.

Mikäli kahvista ei pysty nauttimaan rauhassa paikallaan, vaan kiihkeä elämänrytmi vaatii hankkimaan mukaan otettavan ja matkalla nautittavan kahvin, voi kuitenkin huomioida ympäristöä. Kestomukit on nimittäin keksitty! Kertakäyttömukin sijaan kannattaa hankkia oma kestomuki, esimerkiksi termosmuki, ja pakata se laukkuun. Kahvilassa tai muussa take away -kahvin myyntipisteessä ostamansa kahviannoksen voi kaataa suoraan omaan mukiin ja jatkaa matkaansa kahvia hörppien. Kahvikupin voi päivän päätteeksi pestä astianpesukoneessa – ekologisin tiskausvaihtoehto on pestä muki täydessä koneessa – tai tiskata se omin käsin vettä tuhlaamatta.

termosmuki 1

Myös muissa yhteyksissä kertakäyttöisten astioiden käyttö kannattaa minimoida. Markkinoilla on toki myös ekologisia kertakäyttöastioita, mutta tarkemmin ajateltuna kertakäyttöisyys on ristiriidassa ekologisuuden kanssa ympäristöystävälliseksi luokitelluista materiaaleista huolimatta. Esimerkiksi retkeillessä tai muuten poikkeustilanteissa ruokaillessa kannattaa suosia kestoastioiden käyttöä. Jos tapana on ostaa take away -ruokaa, kannattaa hankkia tarkoituksenmukaiset kestorasiat. Hyvä take away -astia on elintarvikekäyttöön tarkoitettua materiaalia, kannellinen ja puhdas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.