Kasvisten uudelleenkasvatus

Keväisin ei aina tarvitse – eikä kannatakaan – ostaa kaikkia kasvimaan kasvien siemeniä tai taimia uutena. Kierrättämisen ja vähäjätteisyyden ideaa voi noudattaa myös puutarhaharrastuksessa. Kaupasta ostettuja kasviksia ja niiden tähteitä voi ja kannattaa hyödyntää!

Paprikan siemenet joutavat usein biojätteisiin, mutta mitäpä jos kylväisikin niitä vaikkapa tyhjiin jugurttipurkkeihin tai kartonkisesta juomatölkistä leikattuun astiaan! Nyt on juuri sopiva aika paprikan esikasvatukselle, jotta loppukesällä voisi saada satoa. Paprikan kasvatus aloitetaan täyttämällä kylvöastia mullalla ja lykkäämällä multaan pari siementä reilun viiden sentin päähän toisistaan. Kylvös kastellaan ja peitetään läpikuultavalla kannella (jonka voi tehdä vaikkapa pakkausmuovista), ja laitetaan valoisaan paikkaan. Kun siemenet alkavat itää, kansi poistetaan. Mullan tulee koko ajan olla sopivan kosteaa, jotta paprika innostuu kasvamaan. Kun taimet ovat kasvaneet noin nelilehtisiksi, kannattaa ne siirtää isompiin ruukkuihin. Ulos taimet voi viedä ensin alkukesän lämpimiksi päiviksi ja tuoda yöksi sisälle. Lopulliseen kasvupaikkaansa kasvihuoneeseen, parvekkeelle tai suojaisan pihan lämpimälle seinustalle paprikat voi viedä edellä mainitun karaistumisen jälkeen.

Myös kaupasta ostetun tomaatin siemeniä voi kylvää. Kylväminen ja taimien kasvatus tapahtuu samaan tyyliin kuin paprikalla. Tomaatin siemenet on kuitenkin hyvä puhdistaa ennen kylvämistä seuraavalla tavalla, jotta hedelmälihan sokeri ei pääsisi mädännyttämään siemeniä: Tomaatista puristetaan siemeniä sisältävää hedelmälihaa puhtaaseen, kannelliseen purkkiin ja annetaan olla suljetussa purkissa pari päivää. Purkkia ravistellaan kevyesti muutamia kertoja tuon parin päivän aikana. Kun pari päivää on kulunut, purkkiin lisätään loraus vettä, jonka jälkeen purkkia ravistellaan hellästi. Neste kaadetaan pois purkista ja pohjalle painuneet siemenet laitetaan siivilään, jossa ne huuhdellaan. Siementen annetaan kuivua ainakin viikon ajan esimerkiksi pyyhkeen päällä. Tämän jälkeen siemenet voidaan kylvää tai laittaa rasiaan odottamaan myöhempää kylvöä. Huhtikuu on sopiva aika tomaatin esikasvatuksen aloittamiselle.

Aina viljelyä ei tarvitse aloittaa siemenien kylvämisestä. Esimerkiksi kaupasta ostetun ruukkusalaatin jämät voi kasvattaa uudelleen. Salaattiruukku laitetaan vesiastiaan ja valoisaan paikkaan, jolloin se alkaa kasvattaa uusia salaatinlehtiä. Myös salaatin kannat kannattaa yrittää kasvattaa uudelleen laittamalla ne veteen: uusia juuria kantaan ei kasva, mutta parhaimmillaan kuitenkin useita uusia salaatinlehtiä. Tällainen salaatin kasvattaminen onnistuu sisätiloissa ympäri vuoden, kunhan kasvupaikka on riittävän valoisa.

Ruukkuyrteistä kannattaa ottaa pistokkaita, jotka voi juurruttaa vedessä. Ainakin basilikaa, minttua, sitruunamelissaa, korianteria, timjamia ja salviaa kannattaa kokeilla! Pistokkaan tyvestä poistetaan lehdet, jotta ne eivät jää veden alle. Juurrutusastia kannattaa pitää valoisassa paikassa, ja vesi on hyvä vaihtaa muutaman päivän välein. Juurtuneet pistokkaat voi istuttaa multaan ja siirtää kesällä ulos auringonpaisteeseen kasvamaan.

Purjon naatit voi myös kasvattaa uudelleen – varsinkin, jos on sattunut ostamaan purjon, jossa on juuret tallella! Purjon noin viisisenttisen kannan voi laittaa joko veteen tai multaan kasvamaan. Multaan istuttaessa kannasta jätetään näkyviin noin sentti. Alkukesällä purjon kannat voi istuttaa ulos kuohkeaan kasvimaahan noin kymmenen sentin välein. Mullan tulee olla kosteaa ja paikan aurinkoinen.

Edellä mainittujen esimerkkien lisäksi ruuanlaiton yhteydessä tulee heitettyä pois paljon muitakin kasvisten osia, jotka mahdollisesti kelpaisivat uusiokäyttöön. Niinpä ennen kuin kippaa kasvinjätteet biojätepussiin tai kompostiin, kannattaa miettiä, voisiko jonkin osan jätteestä kasvattaa uudelleen. Keittiön kasvijätteiden kasvattaminen uudelleen on sekä hauska että hyödyllinen harrastus. Uudelleenkasvatus on myös keino säästää vähän rahaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.