Puita istuttava hakukone

Kaikki tuntevat Googlen. Googlen hakukoneella tehdään yli viisi miljardia hakua päivittäin. Emme tule ajatelleeksi, että internetissä on olemassa muitakin hakukoneita kuin Google, joten googlaamme ja googletamme, kun etsimme tietoa. Vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa useita. Tässä blogipostauksessa esittelyssä on ekologinen hakukone Ecosia. Ecosialla tehtyjen hakujen tuotoilla istutetaan puita sekä edistetään uusiutuvien energiamuotojen ja kestävän kehityksen maatalouden tukemista.

Ecosia on vuonna 2009 perustettu sosiaalinen yritys. Ecosian idean isä ja perustaja on saksalainen Christian Kroll, joka maailmalla matkustaessaan havahtui siihen, miten iso ongelma metsien hävittäminen maailmalle onkaan. Metsien suojelun ja puiden istuttamisen lisäksi Ecosia panostaa uusiutuvan energian käyttöön. Niinpä Ecosian hakukoneet käyttävät ainoastaan uusiutuvaa energiaa, ja esimerkiksi vuonna 2019 Ecosia rakensi oman aurinkoenergialaitoksensa.

Ecosia on mainosrahoitteinen, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että se saa rahaa käyttäjien klikatessa hakutulosten yhteydessä näytettäviä mainoksia. Hauista saaduista voitoista käytetään vähintään 80 % puiden istuttamiseen paikkoihin, joissa metsitys on erityisen tarpeellista. Tähän mennessä on istutettu yli 121 miljoonaa puuta eri puolille maailmaa. Yksi puu saadaan istutettua vajaalla 50 verkkohaulla. Ecosia pyrkii luotettavuuteen, joten se julkaisee kuukausittain taloudelliset raporttinsa ja puiden istutustodistukset.

Ecosia on englanninkielinen ja sen haun tulokset tulevat Microsoftin Bing-hakukoneen kautta. Hakukone ei tallenna tehtyjä hakuja tai profiloi käyttäjiä hakujen perusteella, kuten esimerkiksi Google tekee. Ecosian hakutulokset eivät välttämättä aina yllä Googlen tasolle, mutta Ecosian yksityisyyden suoja on Googlea parempi. Ecosiaa voi käyttää sekä tietokoneella että mobiililaitteella.

Väheksymättä Googlen toimivuutta hakukoneena mieleen herää väistämättä kysymys siitä, mitä tapahtuisi, jos yhä useampi haku tehtäisiinkin Ecosialla… Ja miten metsittäminen etenisikään, jos ne kaikki yli viidet miljardit päivittäiset googlaukset tehtäisiinkin Ecosialla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.