Päästöjen pienennystä pyöräillen

Monilla paikkakunnilla on pohdinnassa, miten pyöräilystä saataisiin mahdollisimman monelle luonteva tapa liikkua. Tiedetään, että kun ympäristö on pyöräily-ystävällinen, pyöräilyn suosio kasvaa. Pyöräily-ystävällinen ympäristö on myös ympäristöystävällinen ympäristö, sillä polkupyörä on saasteeton kulkuväline. Polkupyörän renkaatkaan eivät tuota katupölyä.

Ympäristö hyötyy, kun autoilun sijasta pyöräillään. Pyöräilijäkin hyötyy liikunnasta.

Pyöräilyn määrän merkittävää kasvua tavoitellaan osana ilmastotyötä. Ilmastotyötä on mm. Liikenne- ja viestintäministeriön Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma, jonka avulla pyritään parantamaan kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä suomalaisissa kunnissa. Kun henkilöautoliikenteen sijasta kuljetaan pyörällä tai kävellen, liikenteen kasvihuonepäästöt vähenevät sekä ilmanlaatu paranee. Myös melusaaste vähenee ja ympäristön viihtyisyys sekä liikenteen turvallisuus paranevat. Edistämisohjelmassa kävelyn ja pyöräilyn vuoden 2030 tavoitteeksi asetetaan 30 % matkamäärien kasvu. Yksi tärkeä edistämisohjelman toimenpiteistä on valtion ja kuntien yhteinen investointiohjelma, jolla pyöräilyn ja kävelyn edistämistä tuetaan. Kunnille voidaan myöntää valtionavustusta esimerkiksi kulkuväylien, niiden varusteiden, pyöräpysäköinnin yms. rakentamiseen tai parantamiseen. Myös pyörämatkailua edistetään. Edistämistoimenpiteitä ovat mm. Suomea halkovan EuroVelo 10 -pyöräilyreitin määrittäminen ja merkitseminen yhteysväleille Vaalimaa–Helsinki–Turku–Vaasa.

Turun katukuvaan on ilmestynyt pyöränhuoltotolppia, joissa on ilmapumppu ja monitoimityökalu.

Usealla kunnalla on oma suunnitelmansa kevyenliikenteen kehittämiseksi. Esimerkiksi Turulla on oma pyöräilyn kehittämisohjelmansa. Sen keskeisenä tavoitteena on saada Turkuun saumaton pyöräliikenteen verkosto. Turvallisuus, suoruus, yhdistävyys, miellyttävyys ja vaivattomuus ovat seikkoja, joita verkoston muodostamisessa tavoitellaan. Parhaillaan ohjelma konkretisoituu kulkijalle mm. pyöräliikenteen viitoituksen uudistamisena sekä upouusina pyöränhuoltopisteinä eri puolilla keskusta-aluetta. Myös pyöräpysäköintiin liittyvät asiat ovat uudistumassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.