Luonnon sietäminen

Inhottavatko hyönteiset kuten hyttyset, ampiaiset, hämähäkit tai muurahaiset? Ärsyttävätkö voikukat, jotka änkeävät kasvamaan nurmikollesi? Raivostuttaako ryteikköinen lähimetsä, joka ei miellytä silmääsi, kun ajelet siitä ohi? Sapettaako siitepöly, joka värjää keltaiseksi terassin kesäkalustuksen? Häiritsevätkö marjaviljelmilläsi herkuttelevat räkättirastaat, rantalaiturillasi uimareita kohti syöksyvä tiira ja veneesi kannelle kakkaava lokki? Haittaavatko autotielle yllättäen ilmestyvät metsäneläimet autoiluasi? Niinpä, luonto häiritsee meitä eri tavoin, toisia enemmän, toisia vähemmän.

Erityisesti näin kesäaikaan taistelu luontoa vastaan on kovimmillaan. Saatamme sanoa, että luonto on meille tärkeä, mutta käytännössä pidämme luonnosta vain siinä tapauksessa, jos se taipuu tahtomme alaiseksi tai pysyttelee riittävän etäällä. Olemme etääntyneet luonnosta, ja ajattelutapamme on nyrjähtänyt niin, että koemme luonnon olevan alaisemme ja yritämme nujertaa sen omaan hallintaamme. Haluaisimme luonnon olevan vain kaunis näkymä ikkunasta, emmekä aina ymmärrä, että se on kokonaisuus, monimutkaisten vuorovaikutusten verkosto, jonka osa itsekin olemme.

Luonnon monimuotoisuus on heikentynyt huolestuttavan nopeasti, ja syynä on suurimmaksi osaksi ihmisen toimet ja niiden seuraukset. Sen lisäksi, että kulutustottumuksemme on muututtava tilanteen korjaamiseksi tai lieventämiseksi, myös asennemuutos on tärkeää: meidän on ymmärrettävä paikkamme luonnossa ja opittava sietämään luontoa kokonaisuutena.

Seuraavaksi pari pientä käytännön esimerkkiä, miten yksittäinen ihminen voi luontoa sietämällä suojella tärkeää luonnon monimuotoisuutta ja taistella luontokatoa vastaan.

ESIMERKKI 1
Erilaisten hyönteismyrkkyjen kuten tänäkin kesänä kovasti mainostetun ja jo viime vuonna kohun kohteena olleen Thermacell-hyönteiskarkottimen ostamatta ja käyttämättä jättäminen. Thermacellissa käytettävä tehoaine pralletriini on todella vaarallinen kaikille hyönteisille, matelijoille ja vesieliöille. Laiteen käyttö metsässä, vesistön äärellä tai pölytettävien kasvien läheisyydessä on kielletty. Jos laitteen käyttöohje jää lukematta, ajattelematon käyttäjä saattaa ottaa laitteen vaikkapa marjametsälle mukaan – ja tulee myrkyttäneeksi metsän pölyttäjät samalla, kun poimii niiden ansiosta syntynyttä marjasatoa ämpäriinsä. Suojaavasti pukeutuminen on ympäristön kannalta parempi keino torjua hyttysten ateriointi omalla iholla.

ESIMERKKI 2
Iisisti ottaminen koti- ja mökkipihan siistimisen ja hoitamisen kanssa. Iso osa ihmisen tekemistä ns. hoitotoimista on luonnolle vahingollisia. Siispä ainakin osan ”rikkaruohoista” kannattaa antaa kasvaa ja kukkia. Voikukat, peltosauniot, pihatähtimöt, pelto-orvokit, nokkoset, vuohenputket jne. ovat tärkeitä ravintokasveja monille hyönteisille. Hyönteiset ovat puolestaan mm. lintujen, siilien ja lepakoiden ruokaa. Myöskään pihan kasvillisuutta ei kannata ”siistiä” liikaa, sillä jo osittainen pihan hoitamattomuus tarjoaa eliöille tärkeitä ruokailu- ja piilopaikkoja ja ylipäätään paremmat elinolosuhteet.

Alla olevan videon avulla voi muistuttaa mieleen, miksi luonnon monimuotoisuus on niin tärkeää, että luontoa kannattaisi oppia sietämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.