Kierrätyspäivä on tänään ja joka päivä

Tänään 18.3. on kansainvälinen kierrätyspäivä. Päivä perustettiin vuonna 2018, jotta ymmärtäisimme ja muistaisimme entistä paremmin, miten tärkeää koko maailmassa on säästää luonnonvaroja ja kierrättää. Luonnonvarojen ylikulutus ei voi olla hyvinvointimme perusta.

Kansainvälisen kierrätyspäivän (Global Recycling Day) englanninkieliset nettisivut löytyvät täältä.

Kaikki tavaramme ovat peräisin luonnonvaroista. Luonnonvarat eivät riitä loputtomiin, vaan kyseessä on rajalliset resurssit. Niitä ei siis ole syytä käyttää ja tuhlata mielivaltaisesti. Kaikki poisheitettävät tavaramme sisältävät materiaalia, jota voitaisiin yhä käyttää. Vaikka siis tavara itsessään olisi rikkinäinen ja käyttöön kelpaamaton, voi sen sisältämille materiaaleille löytyä uutta käyttöä vaikkapa uusien tuotteiden muodossa. Kierrätettävät materiaalit säästävät vuosittain yli 700 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä, ja ennusteiden mukaan miljardi tonnia vuoteen 2030 mennessä. Kierrättäminen on siis erittäin tärkeää ja merkityksellistä maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta.

Mitä kierrätys tarkalleen ottaen on? Kierrätys on toimintaa, jossa jäte valmistetaan tuotteeksi, materiaaliksi tai aineeksi. Jätteen kierrätyksenä ei pidetä jätteen hyödyntämistä energiana eikä jätteen valmistamista polttoaineeksi tai maantäyttöön käytettäväksi aineeksi, vaan kyse on tällaisissa tapauksissa kierrättämisen sijaan hyödyntämisestä. Kun yksittäinen ihminen laittaa esimerkiksi tyhjän mehutölkin kartonginkeräykseen, hän ei kierrätä (vaikka arkikielessä tätä sanaa käytetäänkin), vaan lajittelee jätteen. Lajittelu on kuitenkin kierrätysprosessissa olennainen ja tärkeä toimenpide.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.