Viihde-elektroniikan käytöstä kestävämpää

Moni meistä viihtyy vapaa-ajalla(kin) tunteja elektronisten laitteiden ääressä. Silmiemme edessä välkkyvät niin tietokoneet, älypuhelimet, televisiot kuin tabletitkin. Korvissamme on kuulokkeet, ranteessamme älyranneke tai sormessamme älysormus. Sosiaalinen media ja suoratoistopalvelut tarjoavat yhä useammalle sisältöä arkeen.

Harvemmin tulee ajatelleeksi, miten paljon viihteen kulutus kuluttaa ympäristöä. Esimerkiksi kotitalouksien sähköstä iso siivu kuluu kodin elektroniikan käytössä. Todennäköisesti kodin elektroniikka kuluttaa vuodessa sähköä isomman määrän kuin vaikkapa kodin kylmälaitteet tai ruuanvalmistuksessa käytettävät sähkölaitteet.

On vaikea arvioida täsmällisesti, miten paljon viihteen kuluttaminen kuluttaa energiaa. Esimerkiksi suoratoistopalvelun katselu älypuhelimesta ei selkeästi näy kotitalouden sähkölaskun summassa, mutta sähköä kuitenkin kuluu, sillä toistolaitteen lisäksi sähköä kuluttavat palvelimet ja reitittimet. Ja miten paljon suoratoistopalvelujen sisältöjen tuottamisessa onkaan kulutettu sähköä?! Ympäristön kannalta olennaista on se, miten sähkö on tuotettu: uusiutuvien energialähteiden käyttö fossiilisten polttoaineiden ja uusiutumattomien energianlähteiden sijaan on tietenkin paras vaihtoehto.

Uusiutuvien energialähteiden suosimisen ohella kannattaa viihde-elektroniikan sähkönkulutusta säästää esimerkiksi huolehtimalla, ettei latureita säilytetä pistokkeissa. Myös valmiustilaan jääneet laitteet kannattaa sammuttaa. Lisäksi voi miettiä, pystyykö omaa viihde-elektroniikan käyttöä kohtuullistamaan.

Sen lisäksi, että elektroniikkalaitteiden käyttö kuluttaa sähköä, myös tietenkin elektroniikan tuotannolla on ympäristöä kuormittava vaikutus. Esimerkiksi sekä kaivostoiminnan että komponenttien valmistuksen myötä ympäristöön pääsee raskasmetalleja ja radioaktiivisia aineita. Tuotantoketjuihin liittyy myös ihmisoikeusongelmia. Tämän vuoksi onkin aina suositeltavaa harkita huolella, onko oikeasti tarvetta hankkia uusia laitteita.

Hankituista laitteista kannattaa pitää hyvää huolta: mahdollisuuksien mukaan niitä kannattaa pyrkiä korjauttamaan sen sijaan, että ostaa rikkimenneen tilalle uuden.  Vanhat laitteet on tärkeä muistaa viedä kierrätykseen. Elektroniikkavalmistajien olisi puolestaan syytä alkaa tuottaa pitkäikäisempiä laitteita, joiden korjattavuus ja ohjelmistojen päivitettävyys olisivat vielä pidemmänkin ajan kuluttua mahdollisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.