Hiekoitussepeli kiertoon

Kuluneena talvena on ollut tarvetta torjua liukkautta yli miljoonalla tonnilla sepeliä. Teiden hiekoittaminen on Suomessa tavanomaista aina talvisin, mutta ilmastonmuutoksen myötä nollan asteen molemmin puolin sahaava talvisää on yleistynyt ja se tarkoittaa myös liukkaampia kelejä.

Nyt on käsillä se aika, kun hiekoitussepeliä harjataan pois kaduilta. Moniko on tullut ajatelleeksi, mihin harjatut hiekoitussepelit joutuvat? Ainakin itse olen asiaa miettinyt ja luullut, että samat sepelit käytetään kaduillamme yhä uudelleen ja uudelleen. Näin ei ole kuitenkaan ollut (eikä ole kokonaisuudessaan vielä nytkään). Suurin osa hiekoitussepelistä on nimittäin mennyt jätteeksi ja talvi toisensa jälkeen kaduille on levitetty neitseellisestä materiaalista, siis kalliosta, louhittua sepeliä.

Onneksi tämä asia on muuttumassa. Hiekoitussepelin puhdistus ja kierrättäminen alkaa olla aiempaa yleisempi käytäntö. Taloudellisesti kierrättämisellä ei ole juurikaan merkitystä: sepelin puhdistus ja kierrättäminen maksavat saman verran kuin uuden sepelin ostaminen. Silti ympäristön kannalta kierrättäminen todellakin kannattaa. Ensinnäkin sepelikuljetuksia tarvitaan kierrätyksen myötä vähemmän, eli ilmansaasteitakin syntyy vähemmän, ja toiseksi kalliota säästyy.

Puhdistus on hiekoitussepelille olennainen toimenpide, sillä puhdistamatonta hiekoitussepeliä on ongelmallista käyttää noin vain uudelleen. Esimerkiksi maarakentamisessa puhdistamaton, ts. haitta-aineita sisältävä sepeli edellyttää ympäristölupaa, mikä tietysti hankaloittaa uusiokäyttöä. Puhdistamisen myötä hiekoitussepelistä poistuu haitalliset aineet kuten suola, bitumi ja pakokaasujen saasteet. Puhdistuksen myötä hiekoitussepeli on laadultaan erinomaista – jopa parempaa kuin suoraan kalliosta louhittu sepeli.

Myös sepelin puhdistus voi kuormittaa ympäristöä: se voi kuluttaa turhan paljon energiaa, tai negatiivisia ympäristövaikutuksia voi syntyä vaikkapa pesuvesien käsittelystä tai kuljetuksista. Niinpä on tärkeää kiinnittää huomiota sepelin puhdistustapaan, jotta kierrätyksen kokonaisuus pysyisi ympäristöystävällisenä. Ainakin paineilman ja seulan käyttö ovat hyväksi todettuja keinoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.