Vedenkäyttö kestäväksi

Vesi on elintärkeä luonnonvara, ja arvokas jo sinällään. Suomi on tuhansien järvien maa, ja rannikkoakin riittää, joten helposti pidämme vettä itsestään selvyytenä – varsinkin kun puhdasta vettä Suomessa on tarjolla yllin kyllin, ja raakavettä riittää kaikkeen tuotantoon.

Elämäntapamme vaatii kuitenkin muutakin kuin ns. suoran kulutuksen vettä. Iso osa kulutustuotteistamme ja käyttämistämme materiaaleista tulee muualta kuin kotimaasta. Maailmalla ei suinkaan ole tavatonta, että vesivarat ovat niukat tai että vesistöjen tila on kaikkea muuta kuin kehuttava. Lukuisat yritykset tai niiden alihankkijat toimivat tällaisillakin alueilla, ja pahimmillaan alueiden vesipula pahenee, tai vesistöt saastuvat, kun niissä tuotetaan paljon vettä vaativia tuotteita.

Otamme siis Suomessakin väistämättä osaa maailmanlaajuiseen vedenkulutukseen. Puhutaan vesijalanjäljestä, mikä tarkoittaa elämäntapamme vaatimaa vesimäärää. Toisin sanoen vesijalanjälki pitää sisällään niin suoran vedenkulutuksen kuin piiloveden, eli käyttämiemme tuotteiden koko elinkaaren aikana kuluneen vesimäärän. Omaa henkilökohtaista vesijalanjälkeään kannattaa pyrkiä pienentämään mm. suosimalla lähituotteita ja kasvisruokaa sekä kohtuullistamalla kulutustaan.

Yrityksillä on merkittävä rooli maailmanlaajuisten vesihaasteiden ratkaisemisessa, koska ne ovat maailman suurimpia vedenkuluttajia. Yritysten vastuullisuus, eli luonnon ja ihmisten kannalta kestävällä tavalla toimiminen, on ensisijaisen tärkeää. Niiden(kin) tulisi siis huolehtia, että maailmassa riittää vettä kaikille, ja suojella vesiekosysteemien ja vesistöjen tilaa.

Suomalaiset yritykset ja organisaatiot on haastettu vastuullisuuteen vesiasioissa: Vesivastuusitoumus – joka perustettiin vuonna 2017 ja tänä vuonna vielä täydentyi –  haastaa yritykset tunnistamaan arvoketjujensa vesiriskit, huolehtimaan veden käyttönsä kestävyydestä ja kehittämään kestävää veden hallintaa yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tavoite on, että suomalaiset yritykset ovat maailman vesivastuullisimpia vuoteen 2030 mennessä. Sitoumuksen ovat perustaneet Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus, maa- ja metsätalousministeriö, Teknologian tutkimuskeskus, WWF-Suomi, ympäristöministeriö ja ulkoministeriö, ja hanke on nimeltään Vesivastuullinen Suomi 2030.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.