Ympäristöystävällisempää vappua!

Karnevaalihenkiseen vappujuhlintaan kuuluu usein kertakäyttöistä ”vappukrääsää”. Luonnon kannalta vappu ei ole juhlista iloisin, sillä vappu on juhlistamme ehkä kaikkein roskaisin. Mutta: vappua ja sen juhlintaa ei suinkaan tule kieltää – onnistuuhan juhlinta ekologisemmallakin tavalla!

roskattu maa

Ilmapallot, serpentiinit ja muut koristeet

Marketeissa ja vappumarkkinoilla kaikenlainen halpa muovitavara ja vappukrääsä houkuttelee ostajia. Ostoksia kannattaa tehdä harkiten. Joka vuosi ei tarvitse ostaa uutta: säilytä hassut vappuasusteet ja vappukoristeet, niin voit käyttää niitä tulevina vappuina uudestaan ja uudestaan. Kertakäyttöisempien vappuvarusteiden kohdalla kannattaa satsata ympäristöystävällisempään laatuun: valitse esimerkiksi biohajoavia ilmapalloja, jotka on tehty FCS sertifioidusta lateksista, ja suosi hankalasti kierrätettävän sprayserpentiinin sijaan paperiserpentiiniä. Vappukoristeita voi myös askarrella itse esimerkiksi tarpeettomaksi käyneestä materiaalista.

Älä roskaa vappukoristeilla luontoa! Kaduilla, puistoissa ja pihoilla tuulen riepoteltavina lojuvat serpentiinit ja tyhjentyneet foliopallot kuuluvat roskikseen. On fiksua korjata myös muiden jälkeensä jättämiä roskia omien lisäksi. Heliumilla täytetyn ilmapallon karkaaminen kannattaa estää solmimalla pallo tiukasti lastenrattaisiin, vaatteisiin tms. sopivaan paikkaan.

Piknikvarustus

Vapun viettoon kuuluu usein piknik keväisen luonnon äärellä. Kertakäyttöastiat tuntuvat käteviltä ottaa mukaan piknikille, mutta tarkemmin ajateltuna kestoastiat ovat järkevämpi ratkaisu. Ensinnäkin ne ovat tukevampia käytössä. Toiseksi kertakäyttöastioiden ja aterimien valmistus kuluttaa verrattain enemmän raaka-aineita kuin kestoastioiden, joita voi käyttää kerta toisensa jälkeen, ja jätettä syntyy huomattavasti vähemmän! Miinuspuolena on likaisten astioiden kantaminen takaisin kotiin tiskattavaksi, mutta toisaalta paluumatkan kantamus on joka tapauksessa kevyempi, sillä evääthän on jo syöty ja juotu.

Piknikeväiden ympäristöystävällisyyteenkin voi kiinnittää huomiota. Vappueväät voi valmistaa läheltä hankituista luomutuotteista, ja lihan sijasta voi suosia kasviksia. Piknikjuomiksi voi hankkia luomu- ja Reilun kaupan juomia.

Juomapullojen ja -tölkkien kanssa kannattaa olla huolellinen. Tyhjiä pulloja ja tölkkejä ei jätetä luontoon, vaan ne viedään pullonpalautukseen tai niille tarkoitettuun jätekeräykseen. Kuohuviinipullojen korkit ja metalliosat kerätään myös mukaan, ja viedään niille tarkoitettuun jätekeräykseen. Kaikki muutkin roskat, tupakantumpit ja käytetyt nuuskat mukaan lukien, kerätään roskiin. Mukaan kannattaa pakata oma roskapussi, jonka voi viedä kotiroskikseen. Yleisiä roskiksia ei piknikmaastossa välttämättä ole tai ne ovat jo täyttyneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.