Kestosuoja kuukautisten ajaksi

Kuukautiset kuuluvat luonnollisena osana noin 10–55-vuotiaiden tyttöjen ja naisten elämään. Karkean arvion mukaan nainen käyttää kuukautissuojanaan yli 300 kertakäyttösidettä yhden vuoden aikana – siis mikäli hän käyttää kertakäyttösuojia. Ympäristöystävällisemmät kuukautissuojat ovat nimittäin yleistyneet, ja niiden saatavuus on viime vuosien kuluessa parantunut huomattavasti. Kertakäyttöinen kuukautissuoja ei ole enää automaattisesti normi, eivätkä kestosuojat enää mikään marginaalisen ”ekohippiporukan” erikoisuus.

Ennen vuotta 2016 kertakäyttöiset kuukautissuojat olivat iso osa kotitalouksien aikaansaamaa kaatopaikkajätettä lastenvaippojen ohella. Tätä nykyä siteet, vaipat ja muu sekajäte poltetaan ja hyödynnetään energiaksi. Vaikka jätteiden polttaminen on ympäristöystävällisempää, se ei kuitenkaan tee kestokuukautissuojien valitsemista turhaksi. Kestosuojat ovat edelleen kestävämpi valinta, sillä kertokäyttösiteiden valmistus vaatii paljon raaka-aineita, esimerkiksi muovia. Ekologisempaa on valmistaa yksi tuote, jota voi käyttää usean vuoden ajan. Ja aiheuttavathan kertakäyttöiset kuukautissuojat joka tapauksessa paljon jätettä, vaikka ne polttoon päätyvätkin. Poltetusta jätteestä kaksi kolmasosaa muuttuu erilaisiksi kaasuiksi, joista haitalliset aineet pitää puhdistaa, mistä aiheutuu taas omat jätteensä. Ja osa kaasusta päätyy kuitenkin ilmakehään. Eli jätteiden polttamisessakin on haittansa.

Kuukuppi

Kuukuppeja on eri mallisia ja eri kokoisia. Ne on valmistettu luonnonkumista tai lääketieteellisestä silikonista. Toisin kuin kertakäyttösiteet, kuukupit eivät sisällä lainkaan hajusteita, kemikaaleja, muovia, lateksia tai bisfenoli A:ta. Käyttämällä kuukuppia voikin vähentää sekä elimistön kemikaalikuormaa että muovijätteen määrää. Kuukuppi on hyvä vaihtoehto niille, joille terveyssiteet aiheuttavat ihottumaa tai joiden limakalvot ovat herkät.

Kuukuppi asetetaan kuukautissuojaksi emättimeen, jossa se pysyy paikoillaan alipaineen ja emättimen lihasten avulla. Oikein asennettuna kupin olemassaoloa ei tunne lainkaan. Kuukuppia voidaan käyttää yhtäjaksoisesti jopa 12 tuntia, eikä siihen liity toksisen sokkioireyhtymän riskiä kuten tamponia käytettäessä. Kuukautisten runsaudesta ja kuukupin koosta riippuu, miten usein kuppia pitää tyhjentää. Kuukuppi huuhdellaan huolellisesti tyhjennyksen yhteydessä, ja kuukautisvuodon päätyttyä kuukuppi puhdistetaan kiehuvassa vedessä.

Kuukuppi voi kestää oikein käytettynä kymmenenkin vuotta. Käytöstä poistettavan kuukupin voi hävittää sekajätteen mukana.

Kestoside

Kestositeet ovat kankaasta valmistettuja kuukautissuojia. Kestositeitä voi ostaa, mutta niitä on helppo ommella myös itse. Sopivia materiaaleja kestositeeseen ovat esimerkiksi flanelli (mukava ihoa vasten) ja frotee (hyvä imukyky). Kestositeisiin sopii käytettäväksi myös kierrätystekstiilit. Side kiinnitetään siivekkeiden avulla pikkuhousujen haarakappaleen alle. Kiinnittimenä on joko neppari tai tarra.

Kestositeitä käytetään kuten kertakäyttöisiä siteitä, mutta käytön jälkeen siteet menevät roskiksen sijasta pesuun. Siteet voidaan pestä muun pyykin joukossa, 60 asteessa. Huuhteluainetta ei käytetä.

Kestositeiden riittävän määrän määrittävät vuodon runsaus ja siteiden pesukäytännöt sekä se, käytetäänkö kestositeiden lisäksi jotain muitakin kuukautissuojia. Kymmenellä siteellä saattaa jo pärjätä hyvin.

Kuukautissieni

Kuukautissieni on tamponin kaltainen kuukautissuoja.  Sen materiaali on luonnon pesusieni. Sieni huuhdellaan tunnin, parin välein. Kuukautissienen käyttöikä on noin reilu puoli vuotta.

Huom! Asiantuntijat eivät suosittele kuukautissienen käyttöä, sillä sen turvallisuudesta ei löydy tieteellistä tutkimusta.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.