Uhanalaisille vaelluskaloille apua yksityistielain uudistuksesta

Suomessa on arviolta yli 30 000 tie- ja siltarumpua, jotka estävät vaelluskalojen, esimerkiksi lohen ja taimenen, etenemisen kutuvaelluksillaan. Suurin osa rumpurakenteista sijaitsee yksityisillä teillä. Eniten rumpuja on pienissä latvapuroissa, jotka olisivat  vaelluskalojen kutemiselle ja poikasten kasvamiselle parhaimpia paikkoja. Rummut ovat usein kalan liikkumisen kannalta liian korkealla. Lisäksi rumpujen edustalle on tavallisesti kasattu kiviä joen uoman suojaamiseksi, mutta kivet hankaloittavat kalojen vauhdinottoa hyppyihinsä. Vaelluskalojen etenemisen kutupaikoille voi estää myös liian kova virtaus: rummun läpi virtaavan veden virtausvoimakkuus voi muodostua rummun kaltevuuden vuoksi liian kovaksi vastavirraksi kaloille.

Suomen kaikki vaelluskalat ovat uhanalaisia, ja ne ovat vaarassa kadota kokonaan. Suuri syy uhanalaisuuteen on jokien ja purojen patoaminen ja ruoppaaminen sekä jo mainitut tie- ja siltarummut, jotka estävät kalojen vapaan liikkumisen. Nyt vaelluskalojen tulevaisuus on alkanut kuitenkin näyttää aiempaa valoisammalta vuodenvaihteessa voimaantulleen yksityistielain uudistuksen johdosta.

siltarumpu
Tästä kelpaa vaelluskalan mennä!

Tiet ja teiden ylitysrakenteet tarvitsevat säännöllistä kunnostamista. Yksityisteiden kunnostuksiin myönnetään valtionavustuksia, ja tuoreen yksityistielakimuutoksen myötä vaelluskalojen esteettömästä kulusta on tullut merkittävä peruste kunnostustoimiin myönnettävälle avustukselle. Ylitysrakenteen kunnostamisen yhteydessä tierumpu voidaan vaihtaa suurempaan ja asentaa se joenuoman pohjaan. Näin kalojen vaeltaminen rummun läpi on mahdollista. Yksikin esteetön rumpurakenne vapauttaa runsaasti lisää liikkuma- ja elintilaa vaelluskaloille. Ja mikä hienointa: rumpurakenteen esteettömäksi muuttaminen parantaa vaelluskalojen elinoloja välittömästi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.