Sähkö- ja elektoniikkaromun ilmainen kierrätys

Metsien siimeksessä, syrjäisillä P-paikoilla ja tavallisilla jätekeräyspisteillä voi toisinaan törmätä hylättyihin sähkölaitteisiin. Käyttökelvottoman mikroaaltouunin tai tiensä päähän tulleen painepesurin paikka ei ole joutomaan pajupusikossa, muurahaiskeon naapurissa tai metallinkeräysastian takana kasvavassa heinikossa. Jätteen hylkääminen luontoon on ympäristörikos tai -rikkomus. Korvaajaksi joutuu maanomistaja, ellei roskaajaa saada selville.

hylätty tv

Suurempi vaiva on kuljettaa vanha, rikkinäinen jääkaappi salamyhkäisesti suon reunalle ruostumaan, kuin tarkastaa netistä sopivin sähköromujen vastaanottopiste osoitteesta www.kierrätys.info ja viedä jääkaappi sinne ilmaiseksi. Suomessa tällaisia sähköromun kierrätyspisteitä löytyy n. 500. Myös uusia laitteita myyvät liikkeet vastaanottavat käyttökelvottomia laitteita. Jätelain mukaan uuden tuotteen ostovelvoitetta ei ole ainakaan pienten, siis alle 25 cm kokoisten sähkölaitteiden palauttamisen yhteydessä.

Oli kyse sitten pienestä, rikkinäisestä taskulampusta, digitaalisesta kuumemittarista tai paristolla toimivasta leluautosta tai sitten suuremmasta käyttökelvottomasta pöytäsirkkelistä, televisiosta tai pakastimesta, sekajäteroskiskaan ei  ole  sopiva loppusijoituspaikka. Jos laite toimii (tai toimi) sähköllä, se tulee toimittaa aina SER-kierrätykseen. SER on lyhenne sähkö- ja elektroniikkaromulle, eli sillä tarkoitetaan vanhoja, rikkinäisiä tai tarpeettomiksi käyneitä sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

kännykät

Tietokoneiden ja puhelimien kierrätyksessä monia pelottaa laitteen sisältämän henkilökohtaisen datan joutuminen väärille tahoille. Tähän ratkaisuna ovat lukitut data-SER-astiat, jonne muistikapasiteettia sisältävät laitteet voidaan turvallisesti palauttaa. Tällaisesta kierrätysmahdollisuudesta voi kysellä uusia laitteita myyvistä liikkeistä. Lisäksi on olemassa Seiffi-palvelu, jossa pientä maksua vastaan voi kierrättää laitteensa Postin pakettiautomaatin kautta. Palvelussa laitteen matkaa määränpäähänsä pystyy seuraamaan, ja lopuksi, kun laitteen tiedot on tuhottu ja laite on asianmukaisesti kierrätetty, saa siitä sähköpostissa todistuksen.

hajonnut soitin

SER-kierrätyksessä sähkö- ja elektroniikkaromu hyödynnetään uudelleen: sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät esimerkiksi paljon arvokkaita, uudelleenkäytettäviä metalleja. Myös raskasmetallit, hapot ja muut vaaralliset aineet otetaan turvallisesti talteen. Onkin siis silkkaa hölmöyttä olla välinpitämätön ja viskata sähkö- ja elektroniikkaromut luontoon tai sekajätteeseen, sillä oikealla tavalla kierrättäminen on vastuullista, ympäristöystävällistä ja järkevää, ja  siitä on tehty kuluttajille maksutonta ja jopa helppoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.