Palautuspullojen ja -tölkkien kierrätys toimii!

Näin hellesäällä janottaa ja virvokkeet maistuvat. Hanavesi on janojuomista parhain monesta näkökulmasta, mutta tölkitettyjä ja pullotettuja juomiakin tulee hankittua. Juomapakkaukset, jotka ovat alumiinitölkkejä sekä muovi- ja lasipulloja, ovat useimmiten pantillisia. Panttinsa vuoksi melkein kaikki niistä palautetaan, ja näin ne voidaan kierrättää. Toimivan palautusjärjestelmän ansiosta säästyy energiaa ja luonnonvaroja.

Juomatölkit ovat suosittuja juomapakkauksia niiden keveyden ja kestävyytensä vuoksi. Palautetut alumiinitölkit sulatetaan ja sulatetusta materiaalista tehdään uusia tölkkejä. Alumiinitölkkien pantti on 15 senttiä. Vaikka tölkissä ei panttia olisikaan, palauttaminen on luonnon kannalta järkevää, sillä näin alumiini saadaan kiertoon. Alumiini on kierrätyksen kannalta loistava materiaali, sillä sitä voidaan kierrättää lähes loputtomiin.

Lasipullojen panttiarvo on 10 senttiä. Jos lasipullo on pantiton, sen paikka on lasinkeräysroskis. Palautetut lasipullot voidaan täyttää uudestaan, tai sitten niiden sulatetusta lasista voidaan valmistaa uusia pulloja. Lasia voidaan hyödyntää myös muuten, esimerkiksi routaeristeissä tai kevytbetonissa.

Muovisten juomapullojen materiaali on kevyttä PET-muovia, ja sitä voidaan kierrättää monella tavalla. Värittömistä muovipulloista voidaan tehdä uusia pulloja, värillisiä pulloja voidaan hyödyntää esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa. Tyhjät muovipullot palautetaan korkillisina, ja näin myös korkit saadaan kierrätettyä. Muovisten palautuspullojen pantti vaihtelee pullon koon mukaan 10 sentistä 40 senttiin. Jos palautuspullon etiketti on irronnut tai vioittunut, pullo laitetaan muovinkeräysroskikseen korkki irrotettuna.

kierrätettävät juomapakkaukset
Euroopan Unionin kertakäyttömuovin vähentämistavoitteiden mukaan vuonna 2025 muovipulloista pitää kierrättää 77 % ja vuonna 2029 jo 90 %. Tällä hetkellä Suomessa palautuu yli 90 prosenttia pulloista, joten uusi direktiivi toteutuu Suomessa jo nykyisellä pullopanttijärjestelmällä.

Suomen Palautuspakkaus Oy, lyhyemmin ilmaistuna Palpa, on juomapakkausten palautusjärjestelmien ylläpitäjä. Palpan tehtävänä on järjestää järjestelmiinsä kuuluvien pakkausten talteenotto sekä kierrätys tai uudelleenkäyttö. Palpan kierrätysjärjestelmään voivat liittyä Suomessa juomia valmistavat yritykset sekä yritykset, jotka maahantuovat juomia Suomeen. Kaupan keskusliikkeet ja panimot ovat Palpan omistajia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.