Vastareaktioita Black Fridaylle

Harmaansynkeästä kelistä huolimatta tänään 25.11. on White Monday, valkoinen maanantai. White Monday on ruotsalaislähtöinen kampanja, jonka on tarkoitus olla vastareaktio Black Fridaylle. Black Fridayhan on Atlantin toiselta puolelta lähtöisin oleva kiitospäivän jälkeinen suurieleisesti mainostettu ostospäivä, joka aloittaa kauppojen joulusesongin.

Parisen vuotta sitten ruotsalainen Henning Gillberg halusi tuoda kiertotaloutta* ja kestävää kulutusta enemmän esille. Hänen mielestään käytetyt, vuokratut tai kierrätysmateriaalista valmistetut tavarat ansaitsisivat paremman aseman kulutuskulttuurissamme. Usein uusien tavaroiden löytäminen ja hankkiminen on hyvinkin helppoa, mutta käytetyn, hyväkuntoisen tavaran löytäminen on paljon hankalampaa. White Mondayn tarkoituksena onkin tuoda paremmin esiin esimerkiksi käytettyjen tavaroiden korjaajia ja myyjiä sekä käytetyistä materiaaleista uusia tuotteita tekeviä toimijoita.

Tällä hetkellä White Monday on levinnyt jo 23 maahan – Suomessa päivää vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. White Mondaylla on oma sivusto, ja sieltä löytyy Suomenkin oma sivu, jossa on listattuna kotimaisia, kampanjassa mukana olevia kiertotalousyrityksiä.

Tämän viikon perjantaina, samaan aikaan Black Fridayn kanssa, vietetään myös Älä osta mitään -päivää, joka niin ikään korostaa vastuullista kuluttamista. Kyseessä on siis ympäri maailmaa vietettävä kulutuskriittinen teemapäivä. Älä osta mitään -päivä on syntynyt 1990-luvulla Kanadassa (Buy Nothing Day), ja sen tarkoituksena on haastaa ihmiset miettimään ostostottumuksiaan ja viettämään vuorokausi ilman ostosten tekoa ja rahan kulutusta.

color-3182969_640.jpg

*Mitä kiertotalous on?
Kiertotalous on talousmalli, jossa tuotanto ja käyttö suunnitellaan siten, että materiaalit ja niiden arvo säilyvät kierrossa, eikä jätettä synny.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.