Ympäristöystävällinen joulupuu

Suomen metsänhakkuut ovat kasvaneet ennätystasolle. Tilastokeskuksen mukaan hiilinielut pienenivät vuonna 2018 jopa 43 prosenttia, joten vaarana on, että yhteiskuntamme muuttuu tällä menolla hiilinieluttomaksi – ei siis suinkaan hiilineutraaliksi. Niinpä nyt joulun alla saattaa mieleen juolahtaa kysymys, kannattaako tässä tilanteessa jättää perinteinen joulukuusi hankkimatta.

avohakkuu.jpg

Kuten hankintoja yleensä, myös joulukuusen hankintaa ja sen tarpeellisuutta kannattaa toki miettiä. Mikäli joulukuusen hankintaan päädytään, on ihan järkevää punnita eri kuusivaihtoehtojen ympäristöystävällisyyttä.

Ensiksi on todettava, että lisääntyneisiin metsänhakkuisiin joulukuuset eivät sinänsä ole kytköksissä, sillä iso osa myytävistä joulukuusista kasvaa pelloilla erityisillä joulukuusiviljelmillä. Pohjois-Suomessa joulukuusen voi ostaa myös valtion sekakäyttömetsistä, sillä Metsähallituksella on palvelu, jossa kuusenhakulupa on mahdollista hankkia ja maksaa puhelimella. Metsähallituksen sivuilta löytyy tarkka ohjeistus tällaisen kuusen hankintaan. Osa suomalaista hankkii joulukuusen omasta metsästä, ja tällöin kuusen valintaperuste todennäköisesti ainakin jossain määrin metsänhoidollinen: joulukuuseksi päätyvä kuusi poistetaan esimerkiksi ojan pientareelta, pellon vierustalta tai tiheästi kasvavien puiden joukosta.

Suomessa kasvanut tai kasvatettu kuusi on verrattain ekologinen joulupuuvaihtoehto: se on tuotu läheltä, sen kasvattamiseen on käytetty vain vähän tai ei lainkaan lannoitteita ja torjunta-aineita. Sen sijaan muualta, esimerkiksi Tanskasta, tuodun kuusen hiilijalanjälki on huomattavasti suurempi verrattuna kotimaiseen joulupuuhun kuljetuksen  ja runsaan lannoituksen takia. Joulukuusen kierrätettävyys on ympäristön kannalta plussaa: Joulun jälkeen kuusi voidaan toimittaa jäteasemalle, josta se toimitetaan energiakäyttöön. Kuusen voi myös kuivata ja pilkkoa itselle polttopuuksi, tai sen voi hakettaa seosaineeksi kompostiin.

Entä sitten muovikuusi? Muovikuusta ei voi pitää kovinkaan ympäristöystävällisenä, sillä sen valmistamiseen kuluu uusiutumattomia luonnonvaroja. Lisäksi se valmistetaan ulkomailla, joten myös kuljetusmatkat kuormittavat luontoa. Toisaalta muovikuusen pitkäikäisyys on ympäristön kannalta hyvä asia. Käyttökelvottoman muovikuusen kierrättäminen on tärkeää: metallirunkoinen tekokuusi laitetaan metallinkeräykseen, josta metalli päätyy sulatettavaksi ja käytettäväksi uudelleen.

Mutta ei tässä vielä kaikki! On olemassa muitakin vaihtoehtoja: Joulupuun voi myös vuokrata ainakin Uudellamaalla – ehkä jo jossain muuallakin Suomessa.  Vuokrattavat kuuset kasvavat ruukussa ja niiden kasvu siis jatkuu ulkona joulun jälkeenkin. Osa kuusien vuokramaksuista lahjoitetaan puiden istuttamiseen. Tämä vaihtoehto lienee ympäristöystävällisin ja hiilijalanjäljeltään pienin, mutta ei valitettavasti mahdollinen kaikille halukkaille.

joulukuusen koristelu.jpg

Ps. Kannattaa huomioida, että joulukuusen aiheuttama ympäristökuormitus on lopulta vähäistä verrattuna siihen, mitä jouluna syömme, ja millaisia ja miten paljon lahjoja toisillemme ostamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.