Marjastus on ekoteko!

Luonnossamme kasvaa terveellisiä marjoja, ja jokamiehenoikeudella ne ovat meidän kaikkien poimittavissa. Metsämarjat, jotka kasvavat ihan ilmaiseksi ilman koneellista viljelyä, lannoitusta tai torjunta-aineita, on järkevä hyödyntää niin taloudelliselta kuin terveydelliseltäkin kannalta. Hyödyntäminen on myös ekologisesti erityisen järkevää: sesonginmukainen lähiruuan syöminen on ekoteko. Itsepoimituilla ja säilötyillä marjoilla voi  korvata myös sesongin ulkopuolella tuontihedelmiä ja kasvihuonekasviksia.

Kun luonnonmarjojen määrää lisää ruokavalioonsa, vähentää ympäristön kuormitusta ja samalla tulee rikastaneensa ravintoaan. Marjat kuuluvat ravintoainetiheimpiin ruoka-aineisiin. Ne sisältävät vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä hyödyllisiä polyfenoleja. Säännöllisellä ja päivittäisellä marjojen syönnillä on havaittu olevan hyödyllisiä vaikutuksia verenpaineeseen, HDL-kolesteroliin ja verihiutaleiden sekä maksan toimintaan. Parhaillaan ollaan tutkimassa marjojen vaikutusta aivojen terveyteen, ja esim. Alzheimerin taudin ehkäisyyn.

mustikkaherkku

Marjastus on osa suomalaista perinnettä. Ravintoa on hankittu marjastamalla jo paljon ennen maanviljelyn harjoittamista, ja vielä tänäkin päivänä marjastus on monelle suomalaiselle tuttua puuhaa.  Eniten poimitaan mustikkaa, puolukkaa sekä hillaa eli lakkaa. Myös esimerkiksi vadelmia, karpaloita, pihlajanmarjoja, tyrniä, variksenmarjoja, juolukkaa ja mesimarjoja kerätään. Vuosittaisesta marjasadosta on arvioitu poimittavan alle 10 %. Loput marjat eivät suinkaan mätäne metsiin, kuten toisinaan kuuluu päiviteltävän. Marjat ovat tärkeää ravintoa myös monille muille kuin ihmisille.

Vaikka marjat kasvavat luonnonmukaisesti luonnossa, eivät metsästä keräämämme marjat automaattisesti ole luomumarjoja. Luomumarjoja voi kerätä vain luomukriteerit täyttävistä metsistä, jotka on rekisteröity luomumetsiksi. Käytännössä suurin osa suomalaisista metsistä täyttää luomumetsän kriteerit, mutta ilman luomusertifikaattia ei virallisesti voida siis kuitenkaan puhua luomusta. Jos marjoja kerätään kaupalliseen tarkoitukseen, ei markkinoinnin kannalta ole yhdentekevää, onko marjat kerätty tavallisesta vai luomumetsästä. Marjoja raaka-aineena käyttäville yrityksille luomusertifikaatilla on suuri merkitys, sillä niin kuluttajat kuin ulkomaiset ostajatkin arvostavat luomumerkintää.

puolukka

Lue Metsähallituksen sivustolta lisää tietoa marjastusajoista, ja syötävistä marjoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.