Kasvomaski kierrätys- tai ylijäämämateriaalista

Kesälomien päättymiset ja syksyisemmän kelin myötä sisätiloihin siirtymiset herättävät pelkoa koronavirusepidemian pahenemisesta. THL harkitsee kasvomaskisuosituksen antamista, sillä maskien käytön hyödyistä alkaa olla näyttöä. Näillä näkymin kasvomaskien käyttösuositus tulisi joukkoliikenteeseen sekä muihin sellaisiin julkisiin tiloihin, joissa ihmistiheys on suuri. Vaikka virallista suositusta kasvomaskien käytölle ei lopulta annettaisikaan, on varmasti tilanteita, joissa maskin käyttöä on syytä harkita.

Kertakäyttömaskia ekologisemman kasvomaskin voi valmistaa itse. Itsetehty maski ei toki vastaa suojaavuudeltaan sairaalakäytössä olevaa hengityssuojainta, mutta sen avulla voidaan kuitenkin estää pisaratartunnat muihin ihmisiin. Itse ommeltua kasvomaskia voidaan pestä ja käyttää kerta toisensa jälkeen. Lisäksi sen voi valmistaa kierrätysmateriaalista tai ylijäämäkankaista.

kasvomaskin ompelu

Suin päin ei kannata lähteä muokkaamaan vaikkapa vanhasta t-paidasta kasvomaskeja. Ei nimittäin ole ihan yhdentekevää, millaisesta kankaasta päteviä kasvomaskeja alkaa työstää. Mitä tiiviimpi kangas, sen paremmin se suodattaa mikroskooppisen pienet partikkelit. Kankaan läpi pitäisi kuitenkin pystyä hengittämään helposti. Kankaan tulisi lisäksi kestää joko 90 asteen pesun tai keittämisen kiehuvassa pesuainevedessä. Maskin puhdistuksen voi suorittaa myös liottamalla sitä puolituntia kolmeprosenttisessa vetyperoksidiliuoksessa.

Parhaiten suodattava kangas itsetehtävään kasvomaskiin olisi sileä mikrokuitu. Siis materiaali, jota silmälasienpuhdistusliinat tai jotkin sileät siivousliinat ovat. Tätä materiaalia ei taida kuitenkaan kovin monen kodin kaappien perukoilta löytyä siinä määrin, että sitä riittäisi kasvomaskimateriaaliksi. Jos sitä kuitenkin löytyy, kannattaa huomioida, ettei mikrokuitua tulisi ommella yhteen esimerkiksi puuvillan kanssa, sillä puuvillan irtokuidut tukkivat mikrokuitukankaan rakenteen.

Tiheä polyesterikangas (kudetiheys ainakin 30 lankaa / 1 cm) on myös melko suodattava materiaali. Tiivis puuvillakangas (kudetiheys vähintään 25 lankaa / 1 cm) on suodatusteholtaan polyesteria vähän heikompi, mutta voi kuitenkin siitäkin pärskeet kurissa pitävän maskin valmistaa. Kasvomaskeihin soveltuvia polyesterisia ja puuvillaisia kankaita voi haalia kierrätysaatetta vaalien käytöstä poistetuista, puhtaista kodintekstiileistä ja vaatteista tai ompelusta ylijääneistä kangastilkuista. Riittävän kudetiheyden voi tarkastaa laskemalla kankaan reunasta samansuuntaisten lankojen määrän yhden senttimertin matkalta.

Kasvomaskien ompeluohjeita löytyy monesta paikasta. Esimerkiksi tästä linkistä pääset katsomaan Martta-tv:n selkeän kasvomaskin valmistusohjeen. (Kesto alle 5 minuuttia.)

kasvomaskeja

Kasvomaskia käytettäessäkin pitää huolehtia hygieniaseikoista: vain maskin kiinnitysnaruihin / kuminauhaan voi koskea, mutta niihinkin vain puhtain käsin. Kasvomaski pitää pestä asianmukaisesti jokaisen käyttökerran jälkeen. Turvavälit muihin ihmisiin pitää pyrkiä pitämään kasvomaskin käyttämisestä huolimatta. Kannattaa pitää mielessä, että VTT:n tutkimuksen mukaan tavanomaisista vaatetuskankaista valmistettu maski suojaa ympärillä olevia ihmisiä pisaratartunnalta, eikä siis käyttäjää itseään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.