Lääke- ja hormonijäämien sieppari

Vesistöihin päätyneet lääkeaineet ja hormonit aiheuttavat huomattavia ympäristöhaittoja maailmanlaajuisesti. Lääkeaineiden jäämiä päätyy ympäristöön niiden käytöstä sekä lääkejätteiden ja tuotantolaitosten päästöistä. Suomessakin jätevedenpuhdistamoihin kulkeutuu vuosittain tuhansia kiloja lääkeaineita ja useita kiloja hormoneja, eikä jätevedenpuhdistamoiden tekniikka ole pystynyt poistamaan kaikkia lääkeaine- ja hormonijäämiä: puhdistamot on rakennettu poistamaan jätevedestä lähinnä fosforia, typpeä ja kiintoaineita. Esimerkiksi ehkäisyvalmisteiden kemiallinen estrogeeni, kipugeelien diklofenaakki ja särkylääkkeiden parasetamoli ja tulehduskipulääkkeiden ibuprofeeni kulkeutuvat puhdistamojen läpi vesistöihimme, ja ne kertyvät vesieliöstöön. Mm. kaloissa lääkeaineet saavat aikaan sukupuolen vaihtumista ja aggressiivista käytöstä. Lääkkeiden ja hormonien aiheuttamilla eliö- ja ravintoketjumuutoksilla voi olla hyvinkin laajoja vaikutuksia vesistöissä, mutta asiaa ei vielä tunneta kaikilta osin.

kala vedessä.jpg

Ratkaisuja tähän ympäristöongelmaan on onneksi löytymässä: Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat nyt kehittäneet puupohjaisen sellukuitulangan, joka kykenee tehokkaasti sieppaamaan jätevedestä lääkeaineita, erityisesti ehkäisypillereiden hormonia, turpoavan kuitunsa onkaloihin. Lääkeaineiden sieppaamisen mahdollistaa syklinen sokeri, jota on kiinnitetty kemiallisesti langan pintaan. Lanka olisi mahdollista laittaa jätevedenpuhdistamon altaaseen tai kiinnittää suodattimeksi altaan putkeen, josta se kerätään mekaanisesti, ja hävitetään polttamalla. Mahdollista on myös lääkeaineiden irrottaminen ja materiaalin käyttäminen uudelleen. Sellukuitulangan hyväksi ominaisuudeksi on mainittava myös sen edullisuus. Useinhan käytännön toteutukset saattavat törmätä kustannusseikkoihin, mutta tässä tapauksessa korkean hinnan ei pitäisi olla esteenä.

lanka.jpg

2 vastausta artikkeliin “Lääke- ja hormonijäämien sieppari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.