Hautakynttiläjätteen minimointi

Pimeänä pyhäinpäivän iltana hautausmaita valaisevat kynttilämeret, kun omaiset ovat vieneet muistokynttilöitä rakkaittensa haudoille. Näky on kaunis – mutta kauneudella on kääntöpuolensa tässäkin asiassa: kynttiläjätettä saattaa syntyä melkoisesti, ellei asiaan kiinnitetä huomiota!

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on oma energia- ja ilmastostrategia.  Energia- ja ilmastostrategian tavoitteita toteutetaan käyttämällä työkaluna esimerkiksi kirkon ympäristödiplomia. Diplomiin liittyvässä arvioinnissa käydään läpi muun muassa jätehuolto ja hautausmaat. Ympäristödiplomissa on mukana reilu sata seurakuntaa. Useat seurakunnat ovat järjestäneet hautausmaille kynttilöiden keräyspisteitä, joihin kynttiläjätteen voi siivota juhlapyhän jälkeen.

Hautausmaiden muovi- ja metallijätteen määrää voidaan vähentää yksinkertaisilla valinnoilla. Ympäristön kannalta paras vaihtoehto on käyttää kynttilälyhtyä, jonka sisään voi laittaa tavallisen, puhtaasti palavan kynttilän. (Lyhtyyn ei siis kannata laittaa muovikuorellista öljykynttilää!) Kynttilälyhty on toimiva ratkaisu myös sen vuoksi, että se pysyy haudalla pystyssä tuulisella kelillä, eikä kynttilän palamista pääse haittaamaan mahdollinen sadekaan. Mikäli päätyy kuitenkin käyttämään kertakäyttöistä hautakynttilää, muovikuorinen hautakynttilä, jonka pohjassa ei ole metallia, on kertakäyttöistä lasikuorista kynttilää parempi valinta. Led-kynttilöitäkin on alettu käyttää hautausmailla, mutta erityisesti niiden sisältämän elektroniikan vuoksi ne eivät ole kovin ympäristöystävällisiä.

hautakynttilä

Kynttiläjäte tulisi huolehtia pois hautausmaalta pyhäinpäivän jälkeen. Kynttilän jämät ja muovikuoret lajitellaan energiajakeeseen tai sekajätteisiin. Hautakynttilöiden metallihatut lajitellaan metallinkeräykseen. Lasiset hautakynttilät laitetaan energiajakeeseen tai sekajätteisiin (kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasinkeräykseen), paitsi jos kyseessä on uudelleenkäytettävät lasikuoret, joihin voi laittaa uuden kynttilän palaneen tilalle. Poisheitettävät led-kynttilät kuuluvat sähkölaitejätteisiin, ja niiden paristot paristonkeräykseen.

Yksi vastaus artikkeliiin “Hautakynttiläjätteen minimointi

  1. Tärkeä kirjoitus koskettavasta aiheesta. Näin vastikään hautakiven, johon oli kaverrettu ja rakennettu paikka hautakynttilälle. Lisäksi on niitä, joissa on tasainen aluskivi, johon saa asetettua oman lyhdyn. Suomen talvioloissa on lumi toki jälkimmäisille haasteellisempi, jos sitä oikein paljon sattuu sataa, peittyy koko lyhty. Mutta hyvä, että kehitys näiltä osin menee kuitenkin eteenpäin ja hautakiviveistämötkin ovat yhteistyöhaluisia erilaisille kynttilänsijoitusratkaisuille.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.