Ekologinen fillari

Hyvä keino säästää luontoa on vaihtaa mahdollisuuksien mukaan autoilu pyöräilyyn. Varsinkin kaupunkiympäristössä pyörällä liikkuminen on usein varsin toimiva liikkumisvaihtoehto. Joissakin kaupungeissa on mahdollista hyödyntää kaupunkipyöriä, mutta kätevintä taitaa olla liikkuminen ihan omalla polkupyörällä.

Jo parilla sadalla eurolla on mahdollista ostaa uusi polkupyörä, mutta se ei välttämättä ole kovin järkevä ostos. Usein halpa pyörä on tehty heikoista osista, ja lisäksi sitä voi olla hankala huoltaa tai jopa mahdotonta korjata. Ympäristön kannalta on järkevintä panostaa laatuun ja kestävyyteen. Kunnollisen ja ekologisen polkupyörän hankinta ei kuitenkaan aina tarkoita vain uuden, laadukkaan ja kalliin fillarin hankkimista.

Polkupyörän ostoa suunnitellessa on hyvä muistaa myös  käytetyn kierrätyspolkupyörän vaihtoehto. Jotkin pyöräliikkeet myyvät uusien polkupyörien ohella myös käytettyjä, hyväkuntoisia pyöriä. Lisäksi on olemassa pyöräkirpputoreja ja kierrätyspyöräverstaita, jotka kunnostavat vanhoja polkupyöriä uudelleen käytettäviksi. Näissä paikoissa käytetyt polkupyörät huolletaan ja rikkoutuneet osat korvataan joko uusilla tai kierrätysosilla, jolloin lopputuloksena on toimiva, edullinen ja ekologinen polkupyörä.

Maailmanpyörä -kirppis
Turun Koroisilla toimii Maailmanpyörä-polkupyöräkirpputori. Kirpputorilla järjestetään myös itsekunnostuspäiviä, joissa työkalujen käyttö ja neuvot ovat ilmaisia.

Käytettyä pyörää ostaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana – erityisesti nettikirpputoreilla! Varastetuista polkupyöristä nimittäin iso osa päätyy netin kauppapalstoille. Ostaessaan varastetun pyörän voi syyllistyä kätkemisrikokseen joko tahallisesti tai tuottamuksellisesti ts. huolimattomuuttaan! Hälytyskellojen pitäisi soida, jos myynnissä on vaikkapa uudenveroinen, 500 euron arvoinen polkupyörä sadalla eurolla. Myytävän pyörän runkonumero kannattaa myös tarkistaa, sillä varastetuissa pyörissä se on usein pyritty poistamaan esimerkiksi viilaamalla.

Omasta polkupyörästä, oli se sitten uusi tai vanha, kannattaa pitää huolta. Pyörää kannattaa säilyttää sisällä, jos se suinkin on mahdollista. Lisäksi on suositeltavaa öljytä ketjut säännöllisesti ja pitää ilmaa renkaissa. Pyörän huoltaminen tai huollattaminen  (napa, vanteet, pinnat, vaijerit ym.) takaa polkupyörän pysymisen käyttökunnossa pitkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.