Edullista hävikkiruokaa kaupasta

Suomessa syntyy ruokahävikkiä vuosittain noin 450 miljoonaa kiloa. Hävikkiä syntyy ruokatuotannon kaikissa vaiheissa. Se jos mikä on luonnonvarojen (ja rahankin) tuhlaamista.

Tämän ongelman yhdeksi ratkaisuksi on kehitetty hävikkiruokakaupat. Hävikkiruuan nettikauppoja on muutamia, ja toistaiseksi Suomen ainoa hävikkiruuan kivijalkamyymälä sijaitsee Helsingissä. Vaikka hävikkiruokakauppojen määrä on vielä vähäinen, on siitä huolimatta koko Suomessa mahdollista tehdä hävikkiruokaostoksia.

Kirkon Ulkomaanavun WeFood-kauppa avattiin Helsinkiin, kauppakeskus Rediin, syksyllä 2018. Kauppa toimii joukkorahoituksen ja vapaaehtoistyön avulla, ja sillä on useita yhteistyökumppaneita, joilta saadaan lahjoituksia. WeFoodissa myydään pelkästään hävikkiruokaa, ja sillä on lupa myydä tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on mennyt. Myynnissä on kuivatuotteita, mutta myös tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja leipää. Hinnat ovat tavallista ruokakauppaa halvemmat.

Fiksuruoka.fi  ja Matsmart.fi ovat hävikkiruuan nettikauppoja. Niissä myydään  hävikkiruokaa, jonka toimittamiseen ei tarvita kylmäketjua. Kyse on siis valmistajien, maahantuojien ja tukkuketjujen poisto- ja jäännöserien kuivatuotteista. Lisäksi valikoimista löytyy henkilökohtaiseen hygieniaan ja siivoukseen liittyviä tuotteita. Kaikkien tuotteiden hintaa on alennettu normaalista myyntihinnasta 20–90 %. Tilatut tuotteet toimitetaan kaikkialle Suomeen, tilaajan valitsemaan noutopisteeseen tai kotiin. Toimituskulut vaihtelevat toimitustavasta ja ostosten määrästä riippuen.

ResQ Club on mobiilisovelluksen muodossa oleva hävikkiruokakauppa. ResQ Clubin avulla ruokakaupat ja ravintolat voivat myydä ruokahävikkiään sovelluksen ladanneille asiakkaille. Hävikkiruokaa on myytävänä aterioina, välipaloina sekä isoina ruokakasseina useimmiten puoleen hintaan. Ostos maksetaan tilauksen yhteydessä, ja se noudetaan ostospaikasta itse. ResQ Club toimii 27 suomalaisessa kaupungissa sekä lisäksi myös joissakin Ruotsin, Saksan ja Puolan kaupungeissa.

Yksi vastaus artikkeliiin “Edullista hävikkiruokaa kaupasta

  1. Mielestäni on todella hyvä, että on hävikkiruokakauppoja. Itse käytän hävikkiruuan nettikauppoja. Näistä saa hyvää ruokaa vielä, vaikka elintarvikkeiden päiväys on mennyt.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.