Kevätseuranta luontosuhteen vahvistajana

Luonto-Liiton kevätseurannassa on ideana tutkia kevään edistymistä ennalta listattujen kevätlajien avulla. Lajihavainnoinnin ohessa lähiluontoon tulee tutustuttua samalla yleisemminkin. Kevätseuranta sopii niin lapsille kuin aikuisille: kuka tahansa luonnosta kiinnostunut (tai kiinnostumatonkin) voi halutessaan osallistua. Kaikkia kymmeniä seurantalajeja ei tarvitse tuntea. Yksittäisetkin keväiset havainnot riittävät.

Kevätseuranta on oivallinen tapa luontosuhteen luomiseen tai  elvyttämiseen. Kevätseurannan avulla luonnosta vieraantunut pääsee mielekkäällä tavalla tutustumaan luontoon, ja sen myötä voi oppia luonnossa liikkumisen perusasioita. Lajien tuntemus saattaa kohentua, ja kevään edistymisen havainnoinnista tulee konkreettista. Myös luontosuhteen ylläpitoon ja vahvistamiseen kevätseuranta sopii hyvin. Kevätseuranta herättää havainnoimaan luonnon ihmeellisyyksiä ihan kenet tahansa.

Kevätseurannassa havainnoidaan 41 listattua vakiolajia ja vuosittain vaihtuvia teemalajeja, ja havainnot voidaan palauttaa nettilomakkeella. Lapsille on lisäksi oma kevätseuranta, joka koostuu 13 helposti havaittavasta kevätlajista. Havainnointia on mahdollista suorittaa niin katujen varsilla kuin pihoilla, puistoissa ja metsissä sekä vesistöjen äärellä. Nettilomakkeella ilmoitettuja kevätseurantahavaintoja voi tutkia tulossivulla, jossa on kiinnostava seurata kevään edistymistä ympäri Suomea.

Luonto-Liiton kevätseuranta alkaa vuosittain maaliskuun alussa ja jatkuu kesäkuulle saakka. Kevätseurannan teema on vuonna 2019 Veden äärellä. Kevätseurantalajit, toimintaohjeet ja havaintolomake löytyvät kevätseurannan nettisivustolta: www.kevatseuranta.fi

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.