Globaali koululaisten ilmastolakkopäivä

Perjantaina 15. maaliskuuta 2019 vietettiin ympäri maailmaa koululaisten ilmastolakkopäivää. Lakkojen innoittajana on toiminut Nobel-palkintoehdokkaanakin oleva ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg.  Koululaisia ja opiskelijoita osallistui mielenilmaukseen yli sadassa maassa ja yli 35:ssä Yhdysvaltojen osavaltiossa. Suomessa järjestettiin ilmastolakkoon liittyviä mielenosoituksia ainakin reilussa kahdessakymmenessä kunnassa.

Ilmastolakon pyrkimyksenä oli saada nuorison ääni kuuluviin, ja vaatia maailman hallituksia toimimaan tulevaisuutemme puolesta. Lapset ja nuoret vaativat elinkelvollista tulevaisuutta: parempaa ilmastopolitiikkaa sekä riittävän nopeita tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Suomalaisissa kouluissa suhtautuminen ilmastolakkoon on ollut vaihtelevaa: osassa kouluissa ja kunnissa kannustettiin osallistumaan,  osassa puolestaan kehotettiin jättämään lakkoilu väliin. Suomalainen tiedeyhteisö antoi vahvan tukensa ilmastolakkoileville lapsille ja nuorille tukikirjeen muodossa: kirjeessä on 1229 suomalaisen akateemisen yhteisön jäsenen allekirjoitus.

Yksi koululaisten ilmastolakkoon liittyvä mielenosoitus järjestettiin Turussa. Turun Vähätorille kerääntyi osoittamaan mieltään arviolta yli 300 ilmastonmuutoksesta huolissaan olevaa nuorta mielenosoittajaa, ja mielenilmausmarssi kulki Vanhalle Suurtorille. Turun kaupungin sivistystoimiala antoi turkulaisille koululaisille luvan osallistua perjantaiseen ilmastolakkoon. Ehtona lakkoon osallistumiselle oli koululaisten huoltajien antama poissaololupa koulusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.