Ekologista lähiruokaa REKO:sta

REKO-toiminta ovat eettisesti ja ekologisesti tuotetun paikallisen ruoan reilua kauppaa tuottajien ja kuluttajien välillä. REKO on lyhenne ruotsinkielisestä reilusta kuluttamisesta:  rejäl konsumtion. REKO-ruokapiirejä toimii ympäri Suomea eri paikkakunnilla, ja uusia piirejä on mahdollista perustaa mille paikkakunnalle tahansa, kunhan löytyy riittävästi lähiruoasta kiinnostuneita kuluttajia ja lähiruokatuottajia.

REKO-ruokapiirit toimivat Facebookin kautta omissa suljetuissa ryhmissään. Facebook-ryhmissä tuottajat ilmoittavat myymistään tuotteista, ja ostajat kirjoittavat tilauksensa ilmoitusten yhteyteen. Tilaukset noudetaan ryhmässä ilmoitettuna ajankohtana oman ruokapiirin noutopisteestä, jossa tuottajat myyvät tilatut tuotteet suoraan autostaan. REKO-ruokapiirit ovat jäsenmaksuttomia. Jäsenyyteen vaaditaan vain käyttäjäprofiili Facebookissa. Jäsenyys ei edellytä säännöllisiä tilauksia, eikä mihinkään vapaaehtoistoimintaan tarvitse osallistua.

REKO-ruokapiirien myyjinä toimivat lähialueen ruuantuottajat, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan ruokapiiriin. Tyypillisesti ruokapiireissä on myytävänä kananmunia, jauhoja ja hiutaleita, hunajaa, satokauden vihanneksia ja marjoja sekä lihatuotteita. Tarjonta vaihtelee luonnollisesti vuodenajan, sesongin ja paikkakunnankin mukaan. Myytävän ruuan tulee olla eettistä, mieluiten luomua sekä eläinten hyvinvointia kunnioittavaa tuotantoa. Tuottajien velvollisuutena on kertoa kuluttajille rehellisesti ruuantuotannostaan.

Ympäristön kannalta ruuan hankkiminen REKO:sta on kannattavaa, sillä ruoka on ekologisesti tuotettua ja sesongin mukaista. Koska kyse on lähiruuasta, kuljetusmatkat pysyvät lyhyinä, eikä tuotteita tarvitse pakata moninkertaisiin pakkauksiin. REKO-ruokapiiri  edesauttaa myös ruokahävikin  vähentymistä, sillä myyntiin tuodaan vain ostajien tilaama määrä tuotteita.

Itselle lähintä tai sopivinta REKO-ruokapiiriä voi etsiä Facebookista paikkakunnan nimellä ja REKO-sanalla. Lisäksi Facebookin REKO lähiruokarengas -ryhmässä on listattuna koko Suomen Reko-toiminta, joten sieltäkin voi etsiä tietoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.