Dulce – palkittu dokumenttielokuva mangrovenjuuritasolta

Vastikään Tampereen elokuvajuhlilla palkittiin kansainvälisen kilpailun pääpalkinnolla dokumenttielokuva Dulce (2018). Kyseessä on lyhyt yhdysvaltalais-kolumbialais-perulainen dokumenttielokuva, jossa ilmastonmuutos on vahvasti läsnä. Palkinnon perusteeksi kerrottiin elokuvan pitkäaikainen vaikutus katsojaan.

Angelo Faccinin ja Guille Isan dokumenttielokuva Dulce kuvaa Kolumbian rannikon mangrovemetsäalueella asuvaa yhteisöä, jonka naisten elinkeinona on simpukoiden kerääminen käsin mangrovejuurakoiden keskeltä. Merenpinnan nousu on alkanut vaikeuttaa yhteisön elämää entistä enemmän.

Dokumentin keskiössä on pieni Dulce-niminen tyttö, jonka pitäisi oppia uimaan. Uimisen opettelu ei ole Dulcesta yhtään mukavaa, eikä se onnistu ilman kyyneleitä.  Dulcen äidistä välittyy yleismaailmallisesti tunnistettava vanhemman huoli lapsensa selviytymisestä ja pärjäämisestä. Dokumentin kuvaamassa yhteisössä uimataito on tärkeä turvallisuustaito, jota vaaditaan niin simpukankeräysreissuilla kuin yhteisön elämässä muutenkin; ovathan alueen vuorovesivaihtelut muuttuneet ilmastonmuutoksen myötä entistä rajummiksi, ja meri uhkaa Kolumbian rannikon kyliä.

Kymmenisen minuuttia kestävä Dulce-dokumenttielokuva on katsottavissa täällä.

maxwell-ridgeway-715596-unsplash

Kolumbian Iscuanden alueella asuvat yhteisöt pyrkivät säilyttämään mangrovemetsänsä, sillä metsät toimivat puskureina nousevaa merenpintaa vastaan. Metsät toimivat myös hiilinieluina ja auttavat siten ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. YK:n ympäristöohjelma Unepin mukaan trooppiset mangrovemetsät sitovat hiiltä enemmän kuin muut ekosysteemit, jopa tuhat tonnia hehtaaria kohti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.