Helpotusta helteen läkähdyttämille luontokappaleille

Kesäaurinko paahtaa ja maasto kuivuu. Olo voi olla helteellä tukala – kaikilla luontokappaleilla.  Nestehukan vaara on tuttu meille ihmisille, mutta yhtä lailla nestehukka alkaa vaivata luonnoneläimiäkin, mikäli niiden elinympäristö on vedetön, eikä lähistöltä löydy vesistöä, jossa janon voisi sammuttaa.

Oman pihapiirin ympäristössä elelevien luonnoneläinten oloa voi helteillä yrittää helpottaa tarjoamalla niille vettä. Vesiastian on hyvä olla matala, jotta eläimet yltävät siihen ja toisaalta astian mataluus vähentää myös hukkumisriskiä. Astiaan kannattaa mahdollisesti laittaa myös kiviä ja apukeppi, jotta vesiastiasta pääsee tarvittaessa pois. Vesi kannattaa vaihtaa säännöllisesti, mieluiten päivittäin.

Pölyttäjätkin saattavat väsähtää helteessä. Niille voi tarjota sokerilientä matalasta astiasta. Sokerilientä voi valmistaa sekoittamalla vettä, siirappia ja sokeria sakeaksi liemeksi.

Yleistyneiden helteiden taustalla on ilmastonmuutos. Pohjoinen luontomme ei ole tottunut pitkiin hellejaksoihin. Ilmasto lämpenee liian nopeasti, eivätkä kaikki lajit pysy muutoksessa mukana. Ilmaston muuttuminen aiheuttaa ketjureaktioita, jolloin seuraukset suurenevat ja ne voivat olla yllättäviäkin. Esimerkiksi kuivuudesta kärsivien kasvien kukinta voi keskeytyä ja siementuotanto tyrehtyä, millä voi olla vaikutusta puolestaan jonkin eläimen tai ihmisen ravinnon määrän vähenemiseen.

On siis tarpeen tehdä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, jotta elämä maapallolla voisi jatkua tulevaisuudessakin. Jo aiheutuneita ongelmiakin on tarpeen ratkaista, ja yksi helpoimmin toteutettavista pienistä teoista on raikkaan veden tarjoaminen helteen näännyttämille eläimille. Kannattaa muistaa myös itse juoda!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.