SUP-direktiivi vaikuttaa merten muoviroskamäärään

SUP-direktiivi ei liity SUP-lautailuun, vaikka nyt heinäkuussa kumpikin on ajankohtainen asia. SUP-direktiivillä tarkoitetaan kertakäyttömuovidirektiiviä (SUP = Single Use Plastics), joka astui voimaan 3.7.2021.  Direktiivin tarkoituksena on vähentää muoviroskaa erityisesti merenrannoilla, edistää kiertotaloutta ja yhtenäistää EU:n sisämarkkinoiden tuotesäätelyä.

Mitä SUP-direktiivi käytännössä sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa tiettyjen tuotteiden kieltoa: Direktiivin voimaantulon myötä kaikkien ns. oxo-hajoavien muovien tuominen markkinoille on kiellettyä tästä heinäkuusta lähtien. Oxo-hajoavat muovit ovat muoveja, jotka hajoavat luonnossa pieniksi palasiksi ja muuttuvat näin haitalliseksi mikromuoviksi. Lisäksi markkinoille ei saa enää tuoda kertakäyttöisiä muovituotteita kuten vanupuikkoja, aterimia, pillejä tai ilmapallojen varsia. Kiellettyjä ovat myöskin vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut elintarvikepakkaukset (kyse on lähinnä pikaruokapakkauksista), mukit, korkit ja kannet.  Kertakäyttömuoviset tuotteet, jotka ovat olleet kauppojen hyllyllä ennen direktiivin astumista voimaan, saavat kuitenkin olla myynnissä edelleen.

Direktiivin myötä tiettyihin kertakäyttöisiin tuotteisiin on tästä lähtien laitettava merkintä, että ne sisältävät muovia ja ovat roskana ympäristölle haitallisia. Tällaisia tuotteita ovat terveyssiteet, tamponit asettimineen, kosteuspyyhkeet, suodattimelliset tupakkatuotteet ja suodattimet sekä juomamukit.

Kertakäyttötuotteet sinällään eivät ole häviämässä markkinoilta. Muoville on vain kehitetty korvaavia materiaaleja esimerkiksi puukuidusta ja biopohjaisesta muovista, eli ne eivät ole nyt yhtä haitallisia ympäristölle. Ympäristön kannalta olisi kuitenkin vielä parempi muutos se, että kertakäyttötuotteiden sijasta siirryttäisiin kestävämpiin tuotteisiin. Kannattavaa on miettiä esimerkiksi kertakäyttöastioiden kohdalla, onko niille oikeasti todellista tarvetta. Miksi piknikille pakataan mukaan kertakäyttöiset pahvimukit, kun retkeilyyn soveltuvat kestomukitkin on olemassa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.