Kiittääkö ympäristö äidin lahjakukista?

Kohta juhlitaan äitiä. Usein äitiä onnitellaan ja ilahdutetaan äitienpäiväkukin. Mutta ostaako äidille ruusukimppu marketista, näyttävästi sidottu ja koristeltu kimppu kukkakaupasta, ruukkuhortensia puutarhaliikkeestä vai löytyisikö jo pihalta kevään ensikukkasia pienen kimpullisen verran? Entä onko ympäristön kannalta ihan sama, millaisia kukkia äidille antaa – onhan kukka kuin kukka kuitenkin luonnontuote?

Kukka on luonnontuote, mutta kukkatuotanto on ihan suuren luokan kukkateollisuutta, joten kukkabisnekselläkin on ympäristövaikutuksensa. Iso osa maailman kukista tuotetaan kaukana Suomesta: Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Kukkakaupan kansainvälinen keskus on Hollanti, jonka kautta myydään yli puolet kaikista leikkokukista. Monet maailman kukkatuottajista eivät välitä viljelmien ympäristövaikutuksista eivätkä työntekijöiden oikeuksista. Kaukana viljeltyjen kukkien kuljetus ja varastoiminen kuluttavat myös suuren määrän energiaa.

Ympäristön kannalta fiksu kukkavalinta onkin siis kotimainen. Suomessa kasvatetaan esimerkiksi tulppaaneja. Luontoystävällisin tapa on tietenkin kerätä äidille kimppu lähiympäristöstä: Etelä-Suomessa valkovuokot kukkivat nyt valkoisenaan kuten yleensäkin näin äitienpäivän tienoilla.

Marketin kukka-altaasta voi löytää Reilun kaupan sertifikaatin alla myytäviä kukkia kuten ruusuja ja neilikoita. Reiluun kauppaan kuuluvilla kukkatiloilla työntekijöitä ei riistetä, ja kukkien tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristösäännöksiä.  Reilun kaupan afrikkalaisten ruusujen ilmastojälki on pienempi kuin esimerkiksi hollantilaisten ruusujen, sillä Afrikan lämmössä ruusujen kasvattaminen ei vaadi lämmitettäviä kasvihuoneita.

Kukkakaupassa asioidessaan kannattaa kysellä kukkien alkuperästä ja ekologisuudesta, ja tehdä kestävä valinta saadun tiedon perusteella. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, miten kukka kääritään. Kukkakauppiasta voi pyytää käärimään kimpun kierrätettävään materiaaliin, eli sellofaanin sijasta voi käyttää vaikka sanomalehteä.

Kukkaistutus ruukussa voi olla myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Ruukkuun istutettu kasvi kestää pidempään, eli sen hiilijalanjälki ”käyttöpäivää” kohden on leikkokukkaa paljon pienempi. Kasvihuoneessa kasvatettavien kotimaisten ruukkukasvien ilmastovaikutus on niin ikään suhteellisen vähäinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.