Kenkäkapina

Epätavallista mielenosoitusta on pidetty Turun Varvintorilla tämän viikonlopun ajan. Kyseessä on ollut Turun Elokapinan ja Earth Striken organisoima Kenkäkapina ilmaston puolesta. Mielenosoituksen osallistujat, joita ovat niin alueen aktiiviset ympäristötoimijat kuin ketkä tahansa asiaa tärkeänä pitävät, ovat tuoneet Varvintorille kenkäpareja ja kylttejä. Mielenosoitusmuodostelma on ollut nähtävillä perjantaipäivästä sunnuntai-iltaan saakka.

Koronarajoitusten aikanakin mielenosoittaminen ympäristön puolesta onnistuu.

Kenkäkapinassa vaaditaan päättäjiltä ja medialta ekokriisin vakavuutta vastaavia toimia. Ihmiset ymmärtävät ekokriisin vakavuuden, mutta päätöksenteossa ja uutisoinnissa kriisin vakavuus ei näy. Päästöjä tulisi vähentää reippaammin, jotta ilmaston kuumeneminen saataisiin pysäytettyä Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen 1,5 celsiusasteeseen. Myös elonkirjon huolestuttava kaventuminen vaatii tekoja. Koronapandemia, joka sekin on ekokriisin seurausta, on osoittanut, että nopea ja tehokas uutisointi ja toimiin ryhtyminen ovat kyllä mahdollisia, kun niin vain halutaan.

Mielenosoituksen jälkeen paikalle jääneet kengät on tarkoitus laittaa kierrätykseen tai jätteeksi. Hyväkuntoiset kengät lahjoitetaan seurakunnan vaateavulle. Kenkäkapina tekee hyvää siis myös sosiaalisen kestävyyden kannalta.

Suomessa Elokapina-nimellä toimiva liike on maailmanlaajuinen, ja englanniksi se tunnetaan nimellä Enxtinction Rebellion. Sen pyrkimyksenä on kuudennen massasukupuuton etenemisen pysäyttäminen ja ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttaman sosiaalisen romahdusriskin minimoiminen väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta käyttäen.

Earth Strike on myös kansainvälinen ympäristöliike. Se vaatii hallituksilta ja yrityksiltä ilmastotekoja maailmanlaajuisen yleislakon avulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.