Kampanja haitallisten vieraiden torjumiseksi

Nyt ei kyse ole mistä tahansa vieraista: ei kotiovella vierailevasta imurikauppiaasta, eikä vaikkapa kultasakaalista, joka tulokaslajina omin voimin on leviämässä Suomeen. Nyt käsitellään haitallisten vieraslajien torjuntaa. Vieraslaji on haitallinen siinä tapauksessa, että se on joko EU:ssa tai kansallisesti todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita. EU:n haitallisia vieraslajeja on listattu ja kuvattu täällä ja kansallinen listaus haitallisista vieraslajeista kuvauksineen löytyy täältä. Esimerkiksi komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami, jättiputket, espanjansiruetana ja minkki ovat haitallisia vieraslajeja, joista olisi tarpeellista päästä eroon.

espanjansiruetana

Vastikään lanseerattu Kutsumaton vieras -kampanja on saanut alkunsa Luonnonvarakeskuksen aloitteesta. Kampanja on kohdistettu pääasiassa yksityisille ihmisille, joita kannustetaan tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja omasta elinympäristöstään: niin kotipuutarhasta, pihamaalta kuin muusta lähiluonnosta. Kampanjassa on mukana useita vieraslajien parissa toimivia tahoja Luonnonvarakeskuksen lisäksi: Itä-Suomen yliopisto, WWF, ELY-keskukset, Suomen luonnonsuojeluliitto, Marttaliitto, Tulli, Kuntaliitto, Metsähallitus, Ruokavirasto, Luomus, Suomen riistakeskus, Suomen ympäristökeskus SYKE, Helsingin, Jyväskylän ja Riihimäen kaupungit sekä Vieraslajiasioiden neuvottelukunta. Somessa kampanjan tunnisteena on #KutsumatonVieras

Kyseisen kampanjan lisäksi myös laki velvoittaa pitämään kaikki vieraslajit kurissa ja huolehtimaan, etteivät ne pääsisi karkaamaan ympäristöön. Haitallisten vieraslajien kasvattaminen on kokonaan kielletty. Keväästä alkukesään on paras ajanjakso torjua haitallisia vieraslajeja, sillä lajit eivät ole päässeet vielä lisääntymään.  Jotta vieraslajit osaa tunnistaa, kannattaa tutustua lajeihin tarkemmin vaikkapa yllä olevien linkkien kautta. Myös vieraslajien levinneisyyskarttoja kannattaa vilkaista. Omat havainnot vieraslajeista kannattaa ilmoittaa Vieraslajit-sivustolle.

Jos ja kun haitallisia vieraslajeja alkaa torjua omatoimisesti, kannattaa muistaa seuraavat seikat: Ensinnäkin ennen torjuntatoimiin ryhtymistä on syytä selvittää oikeat torjuntatavat. Esimerkiksi jättiputkien torjunnassa suojavarustuksen tulee olla kunnossa, jottei palovamman kaltaisia iho-oireita pääsisi syntymään. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että omalla pihalla kasvavat haitalliset vieraslajit tulee poistaa itse. Poistotoimet tulee ulottaa myös oman pihan ulkopuolelle, mikäli laji on päässyt leviämään sinne omalta pihalta. Haitallisten vieraslajikasvien kitkeminen ja hävittäminen vaatii kuitenkin aina maanomistajan luvan. Yleisiltä puistoalueilta tai kadunvarsiltakaan ei saa mennä kaivelemaan kasveja pois luvatta, vaikka sinänsä hyvän työn tekisikin. Kaivelun sijasta kukkien ja siementen kerääminen on sallittua, sillä se sisältyy jokamiehenoikeuksiin.

komealupiini

Yksi vastaus artikkeliiin “Kampanja haitallisten vieraiden torjumiseksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.