Lemmikkien ilmastotaakka ja sen keventäminen

Suomessa kissoja arvioidaan olevan noin 800 000 ja koiria lähes saman verran. Koko maapallolla elelee arviolta yli puolitoista miljardia kissaa ja koiraa. Lemmikkien ilmastovaikutuksia on tutkittu melko niukasti, mutta selvää on, että ihmisten lailla myös lemmikkieläimillä on omat ympäristövaikutuksensa. Sitra on laskelmiensa avulla arvioinut, että keskivertosuomalaisen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä 0,19 tonnia tulee lemmikeistä. Koiran hiilipäästöjen on arvioitu olevan noin neljäsosa henkilöauton päästöistä.

Suurimmat ilmastovaikutukset ovat lemmikkien ruokinnalla. Lemmikkieläimistä yleisimmät, kissat ja koirat, ovat lihansyöjiä, ja lihan tuottaminenhan vaatii paljon peltoalaa, ja lisäksi lihakarja synnyttää hiilidioksidia ja metaania, joilla on ilmastoa lämmittävä vaikutus. Professori Gregory S. Okin Kalifornian yliopistosta on arvioinut, että maailman kissat ja koirat ovat valtioihin verrattuna maapallon viidenneksi suurin lihankuluttaja Venäjän, Brasilian, USA:n ja Kiinan jälkeen. Okin arvioi, että noin 25 % USA:n lihankulutuksen ilmastovaikutuksista aiheutuu kissoista ja koirista.

Ihminen voi siirtyä kasvispainotteiseen tai vegaaniseen ruokavalioon, mutta entä lemmikki? Kasvissyöjäkoiria on kyllä olemassa, mutta lemmikin kasvisruokavalion koostaminen vaatii suurta perehtymistä ja asiantuntemusta, eikä sitä voi suositella yleisesti. Lemmikin ravinnon aiheuttamaa ympäristökuormitusta voi pyrkiä vähentämään muillakin keinoin. Kotimaisen lähiruoan suosiminen on yksi hyvä keino. Esimerkiksi riista, järvikalat ja kananmunat voisivat olla ravintosisällön ja ekologisuuden kannalta sopivampi valinta lemmikille kuin kaukaa tuotu ja pitkälle prosessoitu säilykeruoka. Myös lihateollisuuden ylijäämälihan hyödyntäminen olisi järkevää. Ja mahdollinen ihmisten jämäruokakin voi soveltua lemmikille.

Erityisesti koiranomistajille kertyy ajokilometrejä ja näin ollen myös liikennepäästöjä: ajellaan koiranäyttelyihin ja muihin koiratapahtumiin, agilityharjoituksiin, metsästysreissuille jne. Autona on usein suurikokoinen farmari tai maasturi, jonka kyytiin koira tai koirat mahtuvat mukavasti. Julkiset kulkuneuvot ja pienipäästöiset pikkuautot eivät useinkaan ole kätevin valinta koiran kanssa liikkumiseen, mutta liikennepäästöjä voi pyrkiä vähentämään esimerkiksi suosimalla kimppakyytejä sekä kiinnittämällä huomiota ajoneuvon vähäpäästöisyyteen sitä hankkiessa.

Kissanomistajat voivat puolestaan kiinnittää huomiota kissanhiekkaan. Kissanhiekka voi sisältää kemikaaleja, jotka ovat haitallisia ympäristölle – ja myös kissalle. Kissa ei ehkä kelpuuta kuivikkeekseen mitä tahansa, mutta ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, kuten mänty- tai maissikuivikkeita, kannattaa kokeilla.

Lemmikkibisnes kukoistaa, ja koirat ja kissat – tai ainakin niiden omistajat – nähdään kuluttajina. Lemmikeille myydään halvalla tuotettua lelukrääsää ja elektronisiakin vempaimia, vähemmän välttämättömiä asusteita ja muita tarvikkeita. Lemmikki ei itse kaipaa tavaravuorta ympärilleen. Lemmikille voi väsätä ekologisia ja edullisia leluja kierrätysmateriaalista ihan itse!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.