Siivouspäivä säästää luonnonvaroja

On siivouspäiviä ja Siivouspäiviä. Jälkimmäisiä vietetään pari kertaa vuodessa: toukokuussa viikon 21 lauantaina ja elokuun viimeisenä lauantaina. Kyseessä on teemapäivä, jolloin käyttökelpoisille, mutta itselle tarpeettomaksi jääneille tavaroille voi etsiä uusia omistajia perustamalla pihalle, kadulle tai puiston laidalle kirpputorin. Tarkoituksena on tehdä kierrättämisestä helppoa. Ja onhan Siivouspäivä myös mahdollisuus kaupunkikulttuurin elävöittämiseen sekä vastuullisen elämäntavan ja yhteisöllisyyden lisäämiseen.

Siivouspäivänä käytetyn tavaran myyjäksi voi ryhtyä kuka vain kuten yksityishenkilö tai vaikkapa yhdistys – ei kuitenkaan ammattimaisesti kirpputoritoimintaa harjoittava yritys tai uuden tavaran kauppias. Tavaroita voi myydä esimerkiksi kotipihalla, kadulla, urheilukentällä jne. kaupungin ohjeistukset huomioiden ja niin, ettei alueen muulle käytölle tai liikenteelle aiheudu haittaa. Myyjien tulee rekisteröityä ja ilmoittaa myyntipaikkansa ja yhteystietonsa Siivouspäivän nettisivuilla. Sivustolta voi myös kätevästi nähdä, missä myyntipaikat sijaitsevat, joten näin tavaroiden mahdolliset uudet omistajatkin löytävät myyntipaikoille.

Mitään virallista järjestäjää Siivouspäivällä ei ole, mutta sen mahdollistajana toimii Yhteismaa ry. Kyseessä on yhteiskunnallisesti merkityksellisiä projekteja, tapahtumia ja palveluja suunnitteleva ja toteuttava yhdistys.

On ekoteko valita uuden tavaran sijasta käytetty kierrätystavara. Uuden tuotteen valmistus kuluttaa aina luonnonvaroja. Lisäksi käyttökelpoisen tavaran poisheittäminen on niin ikään tuhlausta. Siivouspäivän avulla voidaan siis säästää luonnonvaroja ja hillitä hiilidioksidipäästöjä, kun jo olemassa olevan tavaran uudelleenkäyttö mahdollistetaan ja sen käyttöaikaa pidennetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.