Vuosi vaihtuu – tartutko haasteeseen ympäristön hyväksi?

Vuoden vaihtuminen on usein sopivalta tuntuva hetki elämäntapamuutosten tai lupausten tekemiselle. Isoa muutosta on kuitenkin vaikea tehdä kertarysäyksellä. Usein käy niin, että muutos jää lopulta vain suunnitelman tasolle. Tapojen ja tottumusten muuttaminen onnistuu yleensä parhaiten, jos

  1. on oikeasti motivoitunut
  2. muutos toteutetaan vähitellen / portaittain
  3. vertaistuki on apuna.

Eräs keino muuttaa tapojaan tai vain tutustua uuteen asiaan on tarttua haasteeseen. Haaste on kuin hetkellinen leikki, mutta sen avulla voi kuitenkin päästä hyvään alkuun esimerkiksi uudenlaisen rutiinin opettelussa. Ympäristöasioissa voi näin vuoden vaihtuessa haastaa itseään ottamalla vastaan esimerkiksi Vegaanihaasteen tai aloittamalla oman Zero waste -projektin.

Mikä Vegaanihaaste on?

Vegaanihaaste on Oikeutta eläimille -järjestön järjestämä kasvisruokahaaste. Ideana on kokeilla vegaanista kasvisruokavaliota tammikuun ajan. Rekisteröitymällä haasteen sivustolla saa sähköpostiinsa päivittäin haasteeseen liittyvää tietoa ja tukea, esimerkiksi vegaaniruokareseptejä. On myös mahdollista saada oma tukihenkilö haasteen ajaksi.

Vegaaninen ruokavalio on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää omaa ympäristöjalanjälkeään. Sen avulla pystyy omalta osaltaan säästämään ilmastoa (lihantuotanto aiheuttaa suuret kasvihuonepäästöt), vettä (yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan vettä yli 15000 litraa), viljelymaata (eläinten kasvattamiseen viljeltävällä ruoalla voitaisiin suoraan ruokkia kaikki maailman ihmiset) sekä tietenkin eläimiä. Lisäksi monipuolinen kasvisruokavalio ylläpitää ja edistää terveyttä.

uunivihannekset

Entä se zero waste?

Zero waste, eli suomeksi nollahukka, on ajattelu- ja elämäntapa, joka pyrkii jätteettömään elämään.  Jätteellä tarkoitetaan kaikkea kierrättämättömäksi kelpaamatonta eli seka- ja energiajätettä. Zero waste -ajattelu ulottuu omista jätteistä laajempaankin näkemykseen kokonaisvaltaisen kestävästä elämäntavasta.  Zero waste on siis eräänlainen vastaliike yltiöpäiselle kulutuskulttuurille.

Zero waste -elämäntapaa toteutetaan viiden K:n säännön mukaan: 1. kieltäydy, 2. karsi, 3. käytä uudelleen ja korjaa, 4. kierrätä, 5. kompostoi. Helposti alkuun pääsee kieltäytymällä ensin pienistä asioista kuten kertakäyttöastioista ja turhista muovipusseista. Siitä voi vähitellen siirtyä karsimaan muita turhia ja tarpeettomia tavaroita ja kulutustottumuksiaan. Mitään yleisesti järjestettyä vuodenvaihteen zero waste -haastetta ei ole, mutta oman henkilökohtaisen projektin pystyy luomaan itselleen helposti. Vertaistukea saa esimerkiksi liittymällä Zero Waste Finland ry:n jäseneksi.

tyhjä roskis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.