Sesonkiruokaa!

Olemme tottuneet siihen, että ruokakaupoissa on myytävänä ympäri vuoden samoja raaka-aineita. Siitä huolimatta kausituotteiden suosiminen kannattaa. Sesonkivihannekset ja hedelmät tuodaan myyntiin tuoreeltaan, eikä niitä ole siis varastoitu pitkään tietyissä lämpötiloissa tai kasvatettu oloissa, joihin kuluu hurjasti energiaa. Ne siis myös kuormittavat luontoa vähemmän. Tietenkin myös niiden maku ja ravintoainesisältö ovat parhaimmillaan, ja ne ovat hinnaltaan edullisimmillaan. Sesonkiruuan suosiminen lisää myös ravintomme monipuolisuutta.

Sen lisäksi, että hyödyntää sesongin raaka-aineita päivittäisessä ruuanlaitossa, on kannattavaa säilöä Suomen kesän satoa talven varalle. Suomen luonnon ollessa lepotilassa voi säilöttyjen satokausituotteiden lisäksi hankkia tuontituotteita – kiinnittäen huomiota myös niiden sesonkiaikoihin.

Käsitys ruokasesongeista on päässyt monelta nykyihmiseltä hämärtymään juuri sen takia, että ruokakauppojen valikoimat pysyvät samanlaisina vuoden ympäri. Onneksi on apukeinoja, joiden avulla voi saada selville, minkä vihanneksen, hedelmän tai marjan sesonkikautta parhaillaan eletään. Kirjastosta voi lainata aihetta käsittelevää kirjallisuutta, esim. Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos 2011). Netissä ja somekanavilla voi puolestaan seurata Satokausikalenteria.  Se kertoo, mitkä raaka-aineet ovat tällä hetkellä sesongissa. Satokausikalenteri antaa lisäksi vinkkejä sesonkiainesten käyttöön ja kertoo kasviksista yksityiskohtaisempiakin tietoja. Satokausikalenterin voi hankkia itselleen myös perinteisen seinäkalenterin muodossa.

satokausikalenteri
Satokausiseinäkalenteria on julkaistu vuodesta 2014 lähtien.

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) julkaisi vastikään tuoreimman raporttinsa. Sen perusteella voidaan todeta, että ilmastonmuutoksen hillitseminen ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttaminen ei ole mahdollista, ellei maankäytössä, ruokajärjestelmässä ja kulutustottumuksissa tehdä suuria muutoksia. Ruokavalion muutos kasvispainotteiseksi, ja sesongissa olevien tuotteiden suosiminen ovat ilmastotekoja, jotka ovat jokaisen toteutettavissa. Nyt suomalaisen satokauden ollessa parhaimmillaan on helppo siirtyä sesonkikasviksia suosivaan ruokavalioon, ja päästä ruokavalion ympäristöystävällistämisessä hyvään vauhtiin – mikäli ei siis vielä ole niin tehnyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.