Ämpäristöteko – kovamuovin kierrätystempaus

Muovinkierrätys on osittain mahdollista jokapäiväisessä arjessamme: Kotitalouksilla on ollut mahdollista kierrättää muovipakkaukset vuodesta 2016 alkaen. Puhtaita muovipakkauksia kerätään RINKI-ekopisteissä. Myös useasta taloyhtiöstä löytyy oma keräysastia pakkausmuoveille.

Valitettavasti arkipäiväistynyt muovinkeräys koskee vain pakkausmuovia. Taustalla on lainsäädännölliset syyt: tuotteiden pakkaajilla ja maahantuojilla on lain velvoite järjestää pakkausten jätehuolto ja kierrätys. Sen sijaan tämä velvoite puuttuu muovituotteiden valmistajilta. Tästä syystä vaikkapa hammasharjat, muovikulhot, kertakäyttömukit tai kotikäyttöön ostetut muovikelmut eivät kuulu muovinkeräyksen piiriin, sillä ne ovat tuotteita eivätkä pakkauksia. Muovilaatunsa puolesta ne kuitenkin soveltuisivat kierrätettäväksi.

muovilapio

Muovi on hyvä ja arvokas materiaali, joten sen kierrättäminen ja uudelleen hyödyntäminen on erittäin järkevää. On siis hienoa, että pakkausmuovikeräyksen rinnalla on alettu järjestää muitakin muovinkeräyksiä. Viime vuonna sai alkunsa kovamuovin keräystempaus Ämpäristöteko, ja jatkoa seuraa: tänä vuonna Ämpäristöteko järjestetään taas maailman ympäristöpäivänä eli kesäkuun 5. päivä! Keräykseen kelpaavat rikkinäiset ja tarpeettomat kovamuovitavarat kuten ämpärit, pakasterasiat, rikkinäiset lelut, leikkuulaudat, kukkaruukut, säilytyslaatikot, lumilapiot (ilman metalliosia) jne. Keräys on tarkoitettu ainoastaan kotitalouksien kovamuovisille tavaroille. Ämpäristöteon keräyspisteissä kerätyt kovamuovit toimitetaan Fortumille, joka ohjaa ne eteenpäin materiaalina tai energiana.

Jotta kovamuovin kierrätysmahdollisuudesta saisi mahdollisimman moni tiedon, kannattaa Ämpäristöteosta kertoa kavereillekin. Lisäksi tempauksen järjestävä Muoviteollisuus ry. kehottaa kovamuovikeräykseen osallistuvia jakamaan oman ekotekonsa somessa tunnisteella #ämpäristöteko. Kun tietoisuus ja kiinnostus Ämpäristöteosta kasvaa, ehkä ensi kerralla saadaan mukaan yhä useampi paikkakunta ja keräyspaikkojen määrä lisääntyy.

Ämpäristöteko-tempauksen nettisivun ja sekä kartan kovamuovin keräyspaikoista löydät TÄÄLTÄ.

Yksi vastaus artikkeliiin “Ämpäristöteko – kovamuovin kierrätystempaus

  1. On kyllä hyvä, että tuollaisia keräyksiä järjestetään. Onneksi nykyisin taitaakin melkein kaikissa taloyhtiöissä olla kierrätysastiat melkein kaikelle. Joten pystyy hyvin kierrättämään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.