Myrkyttömämpää veneilyä Rocco-palvelun avulla

Veneiden kevätkunnostusaika on meneillään. Moni merellä liikkuva veneilijä maalaa joka kevät veneensä pohjan myrkkymaalilla estääkseen merirokko- ja leväkasvuston muodostumisen veneen pohjaan. Veneen pohjaan muodostunut kasvusto nimittäin hidastaa veneen vauhtia ja lisää polttoaineenkulutusta.

Vielä 1990-luvulla veneiden myrkkymaalit sisälsivät ympäristölle erittäin haitallisia tinayhdisteitä. Reilu 20 vuotta sitten maalien tinayhdisteet korvattiin kuparilla ja sinkillä. Nämä nykyisetkin myrkkymaalit, eli oikeammin antifoulingvalmisteet, ovat kuitenkin myrkyllisiä meren herkälle eliöstölle: iso osa veneen pohjaan sivellyistä aineista liukenee vesistöön ja haittaa kalojen sekä muiden vesieliöiden lisääntymistä ja kehitystä. Huomattavaa on myös se, että maalipäästöt ovat suurimmillaan juuri keväällä – vesieliöiden parhaimpana lisääntymisaikana – kun veneet lasketaan veteen uudessa maalissa. Myös venetelakoiden maaperä pilaantuu myrkkymaalauksien seurauksena.

Tässäkin asiassa on olemassa ympäristöystävällisempi ja suositeltavampi vaihtoehto: Veneen pohjaan muodostuvan kasvuston torjuminen ilman myrkkyjä! Kyse on veneen pohjan mekaanisista puhtaanapitomenetelmistä. Moottoriveneille tällaisia keinoja on olemassa runsaammin kuin purjeveneille, mutta pohjan harjaus ja pohjan peseminen ovat mahdollisia toimenpiteitä kummallekin venetyypille. Kun sen tekee oikeaan aikaan, veneen pohjaan muodostuvan kasvuston voi minimoida.

merirokko

Veneenpohjaan kiinnittynyt aikuinen merirokko on hyvin vaikeasti irrotettavissa. Sen sijaan merirokon toukat on helppo irrottaa veneen pohjasta juuri niiden kiinnittymisen jälkeen. Kiinnittymisaika on suunnilleen heinäkuun lopussa. Kiinnittymisajankohtaa ei tarvitse kuitenkaan arvailla, sillä Pidä Saaristo Siistinä ry on kehittänyt tätä varten oman palvelun. Tämä ilmainen Rocco-palvelu on tarjolla Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäsenille. Palvelu lähettää veneilijälle tekstiviestin merirokon toukan kiinnittymisajankohdan alkaessa. Välittömästi viestin saapumispäivänä ei tarvitse ryhtyä puhdistushommiin, sillä toukkien poistaminen veneen pohjasta onnistuu helposti parin viikon ajan. Täsmällisimmän tiedon merirokon kiinnitysajankohdasta saavat Saaristomerellä veneilevät, sillä Pidä Saaristo Siisitinä ry:n seurantapaneelit sijaitsevat Saaristomeren alueella Turun Hirvensalossa ja Trunsön saarella.

KLIKKAA TÄSTÄ ja katso Pidä Saaristo Siistinä ry:n animaatiovideo merirokosta ja veneen pohjan ympäristöystävällisistä puhtaanapitomenetelmistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.