Siivotaan maailma puhtaaksi!

Maailman siivouspäivä, World Cleanup Day,  järjestetään maailmanlaajuisesti syyskuun 19. päivä. Päivä sai alkunsa Virossa vuonna 2008 ja joka vuosi siivoustempaukseen on ottanut osaa yhä useampi maa. Tänä vuonna ympäristöä siivotaan saman vuorokauden aikana jo melkein kahdessasadassa maassa. Suomi on ollut mukana vuodesta 2018.

World Cleanup Day -kampanjaan voivat osallistua yksityiset ihmiset, yhdistykset ja yrityksetkin esimerkiksi perustamalla oman siivousryhmän ja kutsumalla siihen vielä lisää ihmisiä mukaan. Siivoustapahtumasta voi ilmoittaa World Cleanup Dayn sivustolla ja perustaa sille esimerkiksi Facebookiin oman tapahtumasivun. Tarkoituksena on siivota niin roskaantuneita rantoja, metsiä kuin kadunvarsiakin. Siivoamista tarvitaan, sillä maailmanlaajuisesti katsottuna olemme hukkumassa muoviroskaan. Maailman siivouspäivän tarkoituksena on konkreettisen siivoamisen lisäksi havahduttaa pohtimaan, miten voisimme vähentää roskaamista ja kierrättää tehokkaammin. Maailman siivouspäivä on myös oiva osoitus siitä, miten yhdessä tekemällä saamme paljon aikaiseksi: jo pienikin porukka saa lyhyessä ajassa kerättyä kasaan ison määrän roskia!

Itse otin varaslähdön Maailman siivouspäivään jo torstaina. Siivouskohteena oli Kaarinan Piispanristissä sijaitseva lampi ja sen ympäristö. Kolmen ihmisen voimin keräsimme parin tunnin ajan ison määrän roskia. Roskat koostuivat pienistä tupakantumpeista, karkkipapereista, pulloista ja tölkeistä. Joukossa oli myös isompia jätteitä kuten pallogrilli, renkaita ja rakennusjätteitä. Kummallisimpia löytöjä olivat puoliksi käytetty hiusväri, muurauslasta, pariton kenkä ja saha. Kaikki kerätyt roskat kuljetettiin pois alueelta ja lajiteltiin asianmukaisesti oikeisiin jätejakeisiin.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.