Hiukset vesistöjen puhdistajina

Hiustenleikkaus on toimenpide, josta jokaisella meistä on ainakin jonkinlainen kokemus. Jotkut leikkauttavat hiuksensa kuukausittain, toiset harvemmin, mutta jokainen ihminen tuottaa hiusjätettä elämänsä aikana enemmän tai vähemmän. Moniko on tullut ajatelleeksi, että hiuksetkin voidaan kierrättää? Kyllä, hiusten kierrättäminen on mahdollista ja mikä parasta, hiuksia voidaan hyödyntää ympäristön parantamiseksi.

Hius imee luonnostaan rasvaa, minkä vuoksi se on oivallinen materiaali öljyntorjuntaan. On tutkittu, että hiukset voivat imeä itseensä öljyä parhaimmillaan jopa yhdeksän kertaa painonsa verran.

Eri puolilla maailmaa on havahduttu tähän hiusten uusiokäyttömahdollisuuteen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa toimii ympäristöjärjestö Matter of Trust, joka ottaa vastaan hius- ja karvalahjoituksia. Lahjoitetut hiukset ja karvat lajitellaan, ja niistä valmistetaan huovutettuja mattoja, joita voidaan käyttää öljyntorjunnassa.

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa toimii puolestaan Sustainable Salons -organisaatio, joka on keskittynyt kauneussalongeissa syntyvien jätteiden kierrätykseen. Hiukset ovat yksi tärkeä osa kierrätettävistä materiaaleista. Sen lisäksi, että leikatuista hiuksista valmistetaan peruukkeja esimerkiksi syöpäsairaille, niitä hyödynnetään myös öljyntorjunnassa niin merellä kuin maalla.

Myös Suomessa on syntynyt nyt korona-aikana Hiukkahyvä-hanke. Hankkeen idea on, että parturit, kampaamot ja lemmikkien trimmaamot voivat lahjoittaa hiuksia ja karvoja, ja hius- ja karvakuiduista on tarkoitus valmistaa mattoja, joiden avulla ympäristö ja vesistöt saadaan pidettyä puhtaampana. Hiukkahyvän työpaja toimii Circcu-kiertotalouskeskuksessa Lahdessa, joka on tänä vuonna Euroopan ympäristöpääkaupunki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.