Vihreän valinnan alkoholijuomat

Kesä on nautintojen aikaa. Kesälomailuun saattaa kuulua rentoutumista lasillisen ääressä tai kesäjuhlia kuohuviini- ja viinitarjoiluineen. Juomaostoksilla ollessa valintoihin vaikuttavat todennäköisesti makuseikat ja hinta, mutta ympäristöystävällisyyteenkin on hyvät mahdollisuudet kiinnittää huomiota. Alkolla on nimittäin käytössään Vihreä valinta -symbolit, jotka auttavat tekemään ympäristöystävällisemmän valinnan.

Alkoholijuomien ympäristövaikutukset ovat useiden tekijöiden summa: Alkon juomista iso osa on kuljetettu kaukaa meri- ja lentoteitse. Kuljetusten lisäksi myös mm. valmistusmenetelmillä ja materiaaleilla on omat vaikutuksensa ympäristöön.  Ilman Alkon Vihreä valinta -merkintöjä tavallisen kuluttajan olisikin huomattavasti vaikeampaa tietää valikoimissa olevien juomien ympäristövaikutuksista. Vihreä valinta -merkinnän ovat saaneet luomu-, biodynaamiset ja vegaaniset juomat sekä alkuviinit, paikallisesti kestävään kehitykseen sitoutumisesta sertifioidut juomat ja ympäristövastuulliseen pakkaukseen pakatut juomat.

Valitsemalla luomu- tai biodynaamisen juoman voi varmistaa luonnonmukaisten viljelymenetelmien käytön maaperän käsittelyssä, kylvöissä ja kasvinsuojelussa. Esimerkiksi viinirypäleviljelmillä käytetään usein suuria määriä torjunta-aineita ja lannoitteita, ja tehoviljelyllä on maaperää köyhdyttävä ja ilmastonmuutosta edistävä vaikutus. Alkuviini puolestaan tehdään luonnonmukaisin menetelmin ilman synteettisiä kemikaaleja, kirkastamatta tai suodattamatta. Vegaanisen tuotteen valmistusprosessissa ei ole käytetty lainkaan eläinperäisiä menetelmiä tai raaka-aineita. Paikallisen kestävän kehityksen sertifikaattien vaatimukset vaihtelevat alkuperämaan mukaan, mutta usein ne koskevat veden ja energian säästöä sekä uusiutuvan energian käyttöä. Myös pakkausmateriaaleilla on merkitystä, ja sen vuoksi merkintä pakkauksen ympäristöystävällisyydestä on tärkeä. Karkeasti yleistettynä kierrätettävä PET-muovipullo tai tetrapakkaus on lasipulloa ekologisempi, sillä lasipullo painaa enemmän ja sen valmistukseen kuluu enemmän energiaa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.