Voiko talviolympialaisten ympäristökuormitusta enää vähentää?

Pekingin talviolympialaiset ovat parhaillaan käynnissä. Kisoja on kritisoitu Kiinan ihmisoikeuskysymysten vuoksi. Myös ympäristön kuormitukseen olisi syytä kiinnittää huomiota. Yksi merkittävä ympäristöä kuormittava seikka Pekingin kisoissa on se, että kisat pidetään täysin tekolumen varassa.

Pekingin talviolympialaisten lumen valmistamiseen on tarvittu yli 300 lumitykkiä, 220 miljoonaa litraa vettä ja valtava määrä sähköä. Pekingin alueella on pulaa vedestä, ja keinolumetukseen käytetty vesi on saatu vuoriston tekoaltaasta. Tekolumeen on lisätty lumen muodostamisen helpottamiseksi erilaisia kemikaaleja (mm. hyönteismyrkkyä). Kemikaalit imeytyvät maaperään ja kulkeutuvat mahdollisesti pohjaveteen, eli tekolumi myös myrkyttää ympäristöään. Näin tekolumi voi siis edistää luontokatoa ja toisaalta ”luonnoton” lumi normaalisti lumettomassa ympäristössä voi myös vaurioittaa kasvillisuutta. (Asiasta kirjoittaa myös Verde.)

Maapallon lämpötila on nousee koko ajan, eikä sen nousemista näillä näkymin kovin helpolla tulla pysäyttämään. Se tarkoittaa, että talviolympialaisille on tulevaisuudessa yhä vaikeampaa löytää sopivan talvisia isäntäkaupunkeja: luonnostaan talvisen lumiset paikat harvinaistuvat entisestään. Ehkä kisapaikoiksi valitaan kaukaisia ja korkeilla vuorilla sijaitsevia paikkoja, jolloin logistiikka hankaloituu ja tarve rakentaa valtavasti uutta infrastruktuuria kasvaa. Se tarkoittaa siis suuresti ympäristöä kuormittavia kisoja. Toisaalta lämpimämmät kisapaikatkin voivat olla kehittyvän tekniikan ansiosta aiempaa mahdollisempia. Onhan nytkin jo täysin normaalia esimerkiksi luistella ja pelata jääkiekkoa sisätiloissa ja alussa mainittu keinolumetuskin on yhä yleisempi käytäntö. Ehkä tulevaisuudessa tekniikan avulla keskitytään muokkaamaan esimerkiksi paikallista säätä suotuisammaksi? Ja tämä kaikki tietenkin kuormittaa ympäristöä yhä enemmän.

Selvää on, että talviurheiluolosuhteet muuttuvat vuosi vuodelta haasteellisemmiksi, kun maapallon lumipeite ja jäätiköt kutistuvat ilmastonmuutoksen myötä. Onko siis lopulta talviolympialaisiakaan mielekästä järjestää – varsinkin, kun olympialaisten ympäristökuormitus näyttää kasvavan lämpenemisen myötä ja näin ollen siis omalta osaltaan vielä edesauttaa ilmaston muuttumista lämpimämpään suuntaan? Kisojen ympäristökuormitus lakkaa varmasti sitten, kun kisojen järjestäminen lopetetaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.