Uusi elämä yhä useammalle poistotekstiilille

Pohjoismaiden ensimmäinen poistotekstiilien kiertotalouslaitos otettiin käyttöön pari kuukautta sitten lounaisessa Suomessa, Paimiossa. Laitos jalostaa tällä hetkellä kierrätykseen reilut kymmenen prosenttia Suomen poistotekstiileistä. Poistotekstiileillä tarkoitetaan käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta kuitenkin puhtaita tekstiilejä, joita voidaan hyödyntää uusiomateriaalina.

Paimion poistotekstiilien käsittelylaitoksessa toimii sekä yksityinen että julkinen toimija: Rester Oy käsittelee laitoksessa poistotekstiiliä, jota on kerätty yrityksistä, pesuloista, sairaaloista ja kaupoista. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy puolestaan käsittelee laitoksessa kuluttajilta kerättyjä vaatteita ja kodintekstiilejä.  Käsittelylaitoksessa tekstiileistä tuotetaan uusiokuituja. Uusiokuiduista voidaan valmistaa kuitukankaita, eristeitä, pakkausmateriaaleja… Mahdollisuuksia tutkitaan ja kehitetään koko ajan lisää.

Poistotekstiilikeräys ja -uusiokäyttö kehittyy ja laajenee parhaillaan niin tekstiiliteollisuuden, yritysten kuin tavallisten kuluttajienkin parissa. Tämän vuoden aikana kotitalouksille tarkoitettu poistotekstiilikeräys laajenee eteläisestä Suomesta eri puolelle Suomea ja ensi vuoden (2023) aikana keräysverkoston pitäisi kattaa jo koko Suomen.

Kotitalouksilta kerättävä poistotekstiili on käytännössä vaatteita kuten paitoja, housuja ja takkeja sekä kodintekstiilejä kuten lakanoita, verhoja ja pöytäliinoja. Keräykseen eivät kelpaa alusvaatteet, uimapuvut, vyöt, kengät, laukut, matot, tyynyt, peitot tai pehmolelut. Tekstiilien tulee olla puhtaita ja kuivia, eli homeiset, haisevat, märät tai ötökkäiset tekstiilit eivät kuulu keräykseen. Keräykseen menevä poistotekstiili onkin tärkeää pakata huolellisesti muovipusseihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi. Jos tekstiili on kastunutta tai likaantunutta, se menee sekajätteeseen eli polttokelpoiseen jätteeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.