Ilotuliteroskasta eroon!

Vuosi on ihan kohta vaihtumassa ja tiedossa on rakettien räiskettä ja pommien pauketta. Ehkä osalle meistä uudenvuoden juhlatunnelman kruunaa nimenomaan ilotulitteiden jyske ja välke? Ilotulitteilla on kuitenkin myös kääntöpuolensa: ne ovat muoviroskaa, puukeppejä, pahvia ja paperia, pelottavaa pauketta ja ilmassa leijuvaa savua…

Miten ilotulitteiden kanssa tulisi huomioida ympäristöasiat?

Jos omassa käytössä on ilotulitteita, roskaamisen välttäminen on tärkeimpiä asioita ympäristön huomioimiseksi. Ammuttujen rakettien ja paukkujen jäänteet kuuluvat sekajätteeseen / polttokelpoiseen jätteeseen. Poltetut tähtisädetikut lajitellaan metallijätteisiin. Muovipakkaukset kuuluvat loogisesti muovijätteisiin. Jos joku raketti tai paukku ei toiminutkaan, kannattaa varmistaa sen toimimattomuus ennen roskiin laittoa: kun ilotulitteen antaa vettyä vedessä vuorokauden ajan, tulee varmistettua, ettei se enää syty enää roskiksessakaan vahingossa.

Pohtimisen arvoista on, miten välttämättömiä ilotulitteet omassa uudenvuodenvietossa oikeastaan ovat. On nimittäin niitäkin, joita pauke ja välkkyvät valot kauhistuttavat ja pelottavat: erityisesti monet luonnon eläimet sekä lemmikkieläimet. Eläimillä on vuodenvaihteessa esimerkiksi suurempi riski jäädä auton alle tai joutua muihin onnettomuuksiin niiden juoksennellessa paniikissa pauketta pakoon. Lyhytkestoinen pauke on eläimille armollisempaa kuin koko illan jytinä, mutta inhottava hetki toki sekin.

Ilotulituksesta syntyvä ruudintuoksuinen savu ei myöskään lukeudu ilotulitteiden hyviin puoliin. Niin ilotulitteet kuin niiden savu sisältävät pieniä määriä raskasmetalleja sekä myrkyllisiä yhdisteitä, vaikka EU:n lainsäädäntö on kieltänytkin myrkyllisimmät aineet, esimerkiksi lyijyn. Paikoilla, joissa järjestetään suuria ilotulituksia, ympäristön raskasmetallipitoisuudet nousevat jonkin verran.

Ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja ilotulitteille voisivat olla valoshow tai tunnelmalliset kynttilät. Keksitkö lisää vaihtoehtoja?

Ps. Jos nurkistasi löytyy vielä perinteisiä uudenvuoden tinoja, toimita ne vaarallisen jätteen keräykseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.