Ekumeeninen joulu ja yhteinen vastuu maapallosta

Turun tuomiokirkossa järjestetään joka vuosi ekumeeninen tilaisuus, jossa eri kirkkokunnat (Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Suomen katolinen kirkko ja vapaita suuntia edustavat kirkot) esittävät rauhanvetoomuksen. Tämä Ekumeeninen joulu -nimellä tunnettu tilaisuus järjestetään hieman ennen joulua, mutta YLE TV1:ssä se esitetään perinteisesti jouluaattona ennen joulurauhanjulistusta. Taltiointi on katsottavissa myös Yle Areenassa jouluaatosta alkaen.

Tilaisuuden teema vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna Ekumeenisen joulun teema on Yhteinen maapallo, yhteinen vastuu, yhteinen toivo. Tarkoitus on kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen: siihen että yhteisillä teoilla ja valinnoilla on yhä mahdollista vaikuttaa hillitsevästi ilmaston huolestuttavaan lämpenemiseen. Eri kirkkokuntien edustajien ja esiintyvien muusikoiden lisäksi tilaisuuden vieraana on teemaan liittyen Petteri Taalas, Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri.

Eri kirkkokunnissa ympäristöasiat otetaan vakavasti. Jumalan luomaa maailmaa pidetään arvokkaana, joten ihmisten tulisi pitää huolta ja suojella luomakuntaa. Toisinaan kirkko(j)a kuitenkin kritisoidaan liiallisesta ihmiskeskeisyydestä, eli ympäristöön kohdistuvan huomion katsotaan olevan liian vähäistä. Kritiikille ei välttämättä ole syytä, sillä onhan esimerkiksi olemassa ekoteologiaa, ja kirkkokunnat harjoittavat seurakunnissa myös konkreettisia ilmastotoimia. Kestävä kehitys ja luonnonsuojelu näkyvät esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon energia- ja ilmastostrategiassa, jonka tavoite on hiilineutraalikirkko ennen vuotta 2030. Ja onhan myös tämänvuotinen Ekumeeninen joulu osoitus siitä, että ympäristöasiat nähdään kirkkojen piirissä tärkeinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.