Ekologinen arki ei ole vain kierrätystä

Miten otat arjessasi ympäristön huomioon? Kokemukseni mukaan yleisin vastaus on kierrättäminen ja jätteiden lajittelu. Hienoa. Mutta melkein samaan hengenvetoon on todettava, ettei se valitettavasti riitä. Tähän yleensä todetaan, että suomalaiset ovat mitätön joukko maailman saastuttajien keskuudessa, sillä kiinalaisethan ne… jne. Nii-in, mutta pienetkin teot ovat merkityksellisiä ja iso osa vaikkapa niiden kiinalaisten teollisuuspäästöistä johtuu myös meidän suomalaisten (turhasta) kulutuksesta.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 000 kg CO2e/hlö. (Tee Sitran Elämäntapatesti, niin saat selville, mitä luokkaa oma hiilijalanjälkesi on). Tavoite olisi 2000-2500 kg CO2e henkilöä kohden ilmastonmuutosta hillitäksemme. Tässä kohdassa aletaan yleensä kauhistelemaan sitä, että sittenhän pitäisi luopua vaikka mistä. Koetaan, että meillä on oikeus pitää saavuttamamme nykyisen kaltainen elintaso, ja se taas vaatii kuluttamista… Asiaa voisi kuitenkin lähestyä myös niin, että voisimme selkeyttää elämäämme yksinkertaistamalla ja keskittymällä olennaiseen. Materian sijasta voimme keskittyä muihin arvoihin. Kuluttaminen voi ehkä tuoda hetkellistä sisältöä elämään ja antaa hetkellistä hyvänolontunnetta, mutta usein turhasta kuluttamisesta lopulta seuraa morkkis tai tyhjä olo (ympäristön tuhoutumisen edistämisen lisäksi). Liiallinen tavaramääräkin ahdistaa. Tästä näkökulmasta kyse ei ole luopumisesta, vaan vastuullinen kuluttaminen vapauttaa.

Ekologisessa arjessa on tärkeintä keskittyä asumiseen liittyvään kulutukseen, siis sähköön, lämmitykseen ja energiatehokkuuteen. Myös liikkumisen tavat ovat tärkeitä: olennaista on päästöttömyyteen pyrkiminen kuten lihasvoimin liikkumisen ja joukkoliikenteen suosiminen, sähkö- tai biokaasuautoiluun siirtyminen ja lomalentämisen välttäminen.  Arjen tärkeät ympäristöteot tulisi näkyä myös ruuassamme: ruokavaliomme tulisi olla kasvispainotteinen, ja lihan ja lehmänmaitotuotteiden kulutuksen tulisi olla nykytasoa alhaisempi. Kun kiinnitämme huomiota asumisen, liikkumisen ja ruuan ympäristöystävällisyyteen ja lisäksi vielä lajittelemme jätteet, kierrätämme ja kulutamme yleisesti vastuullisesti, huomioimme arjessamme ympäristön kokonaisvaltaisemmin.

Lapset omaksuvat ympärillään olevan elämäntavan. Haluammeko lapsiemme omaksuvan samanlaisen kulutuskulttuurin, johon itse olemme kasvaneet, vai olisiko järkevämpi vaihtoehto antaa eväitä tiedostavaan ja vastuulliseen kuluttamiseen? Ekologisella arkielämällä voimme vaikuttaa tulevaisuuteen ehkä enemmän kuin osaamme arkiaherrustemme keskellä ajatellakaan.

Yksi vastaus artikkeliiin “Ekologinen arki ei ole vain kierrätystä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.